Dostupni linkovi

Lasta 95 - izvozna nada srpske avio industrije


Lasta 95
Lasta 95

Školski avion “Lasta 95“ u četvrtak ujutro probno je poleteo sa vojnog aerodroma u Batajnici. Realizacija projekta izgradnje ovog aviona počela je pre 30 godina, a završava se u danima kada je Vojska Iraka naručila 20 letelica koje su proizvedene u fabrici “Utva“ u Pančevu, odnosno u danima kada je vojni budžet u okviru mera štednje kao odbrane od ekonomske krize umanjen za nešto manje od trećine. U obraćanju novinarima sa batajničke piste ministar odbrane Dragan Šutanovac podvukao je da “Lasta 95“ postaje jedan od izvoznih aduta, koji Srbiju svrstava u red malog broja zemalja sa avio industrijom.

Posle tri decenije rada, motor je uključen, a propeleri su se zavrteli na izvoznoj nadi srpske avio industrije:

”Do sada smo napravili ukupno 21 let i sa tim smo završili fabrička ispitivanja. Ovih dana očekujemo da Centar za letna ispitivanja preuzme avion da bismo nastavili sa razvojnim ispitivanjima aviona,”
rekao je po prizemljenju pilot Salko Hadžić.

“Lasta 95“ mogla bi da po dužini izrade projekta obori i neki od Ginisovih rekorda, ali završena je ipak u pravo vreme. Dva dana nakon što je Vlada Srbije u okviru antirecesionih mera usvojila i odluku o smanjenju budžeta ministarstava za 26 odsto. Nije izuzeto ni Ministarstvo odbrane. Stoga ministar Dragan Šutanovac poručuje:

”Na žalost, ovo predstavljanje je bilo linearno i naše ministarstvo je jednako pogođeno kao i neka druga ministarstva koja nemaju razvojnu lotu. Smanjenje od 26 odsto u budžetu i ravoju je veliko, ali ćemo se potruditi da ostvarimo veće sopstvene prihode ove godine kako bismo to smanjenje nadomestili. Na žalost, niko nije mogao da predvidi da će ova godina biti ovako teška i analizirajući sada onaj početni budžet, sa kojim smo svi bili nezadovoljni, možemo reći da je on bio puno bolji, odnosno veoma dobar, u odnosu na ovo što nas je sada zadesilo.“


Probnom letu inače je prisustvovao i odnedavni načelnik Generalštaba Miloje Miletić, ali je pažnja novinara potpuno bila koncentrisana na ministra Šutanovca. On je podvukao da se avionom “Lasta 95“ iz obuke budućih pilota povlače avioni tipa “Galeb“:

“Uvođenje ovog novog aviona u obuku za budžet znači otprilike šest puta manje potrošnje u obuci pilota, ukoliko je na “Galebu“ potrošnja bilo oko 2.000 eura, ovaj avion će trošiti nešto manje od 300 eura.“


Šutanovac se potom ponovo osvrnuo na brigu važniju od svih:

“Smatramo da i time doprinosimo eri štednje koja je danas veoma važna za budžet Srbije.“

Dragan Šutanovac je nedavno na kratko posetio Irak, gde je verovatno dogovoreno da put te zemlje, duboko uronjene u sukobe, krene 20 probnih “Lasta“ aviona. Direktor fabrike proizvođača “Jugoimport“-a Stevan Nikčević potvrdio je da je više država zainteresovano za kupovinu ovog aviona, ali nije mogao da navede o kojima državama je reč, kao ni iznos dobiti koju ostvaruje srpska avio industrija:

“To je komercijalni deo koji zbog uslova koje je postavila druga strana nismo u mogućnosti da objavimo, ali je on u svakom slučaju deo jednog velikog paketa, odnosno ugovora, o kojem smo pričali ranije, a koji je ukupno vredan 235 miliona dolara.“

“Lasta 95“ je šansa da se obnovi srpska avio proizvodnja, komentariše vojni analitičar Aleksandar Radić:

“Da se razumemo, srpska avio industrija podignuta je odmah posle Prvog svetskog rata i ona je održala svoj kontinuitet, ali je propala poslednjih godina zbog krize. Jedina šansa da se ta industrija ponovo vrati u igru i da ima ulogu motora tehnološkog razvoja srpske industrije i srpskog vazduhoplovstva jeste “Lasta 95“. Naravno da se sada ne može ozbiljno govoriti o tome da Srbija proizvodi složenije avione, ali “Lasta 95“ jeste unutar tehnoloških mogućnosti i postoji realna šansa da se ona pored Iraka, koji je već odlučio da kupi te avione, plasira i drugim zemljama, koje imaju oficirski kadar školovan u bivšoj Jugoslaviji, zbog čega i imaju posebne veze sa Srbijom u ovom trenutku.“

Jedan od 16 aviona, koliko ih ostaje za potrebe srpske Vojske, sa oznakom “Lasta“ koji se vinuo iznad batajničke piste mogao je ostvariti maksimalnu brzinu od 340 kilometra na sat, zatim dolet od 1.060 kilometara, kao i maksimalnu visinu leta od 5.200 metara. Projekt aviona izrađen je 1985. godine, a nakon raspada Jugoslavije od delova prebačenih iz drugih republika u Srbiju sklopljeno je šest aviona “Lasta“ ali je većina tih letelica uništena prvog dana NATO bombardovanja fabrike “Utva“ ’99. godine.
XS
SM
MD
LG