Dostupni linkovi

Las Vegas: Predstavljeni 3D printeri hrane


Na najvećem svjetskom Sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu predstavljeni su 3D printeri koji prave hranu, a proizvode koji iz njih izlaze testirali su i posjetitelji.

Printanje hrane može se činiti kao naučna fantastika, ali to je upravo ono što se ovdje događa, izvijestio je BBC-jev novinar Rory Cellan-Jones nakon što je probao čokoladu koja je tek izašla iz 3D printera. Rekao je da ima "prilično dobar okus".

Dva 3D printera hrane, koji printaju čokoladu i slastice u čijoj je osnovi šećer, predstavila je u Las Vegasu američka kompanija 3D Systems, a u prodaju kreću kasnije ove godine.

Takvi oblici slastica teško bi se napravili pomoću tradicionalnih metoda. Printeri rade slatkiše tako da prvo naprave fini sloj šećera s okusom koji nakon toga premazuju vodom kako bi se stvrdnuli.

Manji 3D printer nazvan Chefjet ograničen je na jednobojne kreacije, dok veći Chefjet Pro može proizvesti višebojne slatke proizvode.

Međutim, prodajna cijena im neće biti mala. Očekuje da će osnovna verzija koštati oko 5.000 američkih dolara, a naprednija dvostruko više.

Dodajmo i da je NASA u maju prošle godine dala novac za razvoj 3D printera hrane koji bi mogli koristiti astronauti, javljaju mediji.
XS
SM
MD
LG