Dostupni linkovi

Larson: Presuda Karadžiću pravda za žrtve i put ka pomirenju


Presudu Radovanu Karadžiću za genocid i druge ratne zločine zbog kojih je juče osuđen na 40 godina zatvora treba svi da poštuju i ona bi mogla da bude početak pomirenja među nekada zaraćenim stranama u BiH, kazao je u kratkom razgovoru za RSE pravni savjetnik američke ambasadorke u Crnoj Gori Erik Larson.

Erik Larson je svojevremeno bio međunarodni tužilac u Odjeljenju za ratne zločine u BiH.

RSE: Gospodine Larson, UN-ov sud za ratne zločine proglasio je krivim Radovana Karadžića za genocid kao i u devet ostalih tačaka optužnice za zločine tokom rata u BiH. Da li je na taj način zadovoljena pravda i pružena satisfakcija za žrtve i one koji su izgubili članove porodice u tom ratu?

Larson: Prvo bih želio da napomenem da sam ja u Sarajevu radio kao tužilac za ratne zločine, a takođe i u okviru EULEKS-a u Prištini, ali nikada nijesam učestvovao u suđenjima, odnosno krivično gonio i procesuirao optužene za ratne zločine.

Ja se zaista nadam da će ova presuda biti prvi korak ka ostvarivanju pravde za žrtve i njihove porodice koje na to čekaju tako dugo. Ja takođe mislim da svi mi moramo poštovati ovakvu presudu koja bi mogla biti i prvi korak ka pomirenju.

RSE: Kako komentarišete to što je Karadžić proglašen krivim za genocid, ali nije osuđen na doživotnu robiju kao na primjer pokojni Zdravko Tolimir koji je takođe bio proglašen krivim za genocid?

Larson: Ponoviću što sam već rekao – ja tamo nijesam učestvovao direktno u suđenjima i mislim da je prava adresa za to pitanje sud za ratne zločine.

XS
SM
MD
LG