Dostupni linkovi

Gardisti iz Ohaja obnavljaju školu u Lapovu


Fotografije Branko Vučković
Fotografije Branko Vučković
Ovog leta u Srbiji borave pripadnici američkih oružanih snaga.

Protekle nedelje, orkestar Mornarice Sjedinjenih Američkih Država svirao je na Saboru trubača u Guči, a juče su pripadnici Nacionalne garde Ohaja, zajedno sa srpskim vojnicima, počeli rekonstrukciju osnovne škole u Lapovu.

Pored škole u Lapovu, američki vojnici radiće na obnavljanju škola i obdaništa u Soko Banji i Prokuplju, a na tim poslovima, tokom leta u Srbiji će biti angažovano 82 vojnika.

Nacionalna garda Ohaja finansira kompletnu rekonstrukciju osnovne škole u Lapovu sa 200.000 dolara. Njeni vojnici su angažovani na obnovi fasade i instalacija, a Vojska Srbije obezbeđuje mehanizaciju i dodatno ljudstvo za građevinske radove.

Major Dejvid Braun iz kancelarije za biletarlne odnose američke ambasade u Beogradu kaže da to nije jedini projekat u Srbiji u kome učestvuju američki vojnici.

„Trenutno imamo tri projekta u koje su direktno uključeni pripadnici Nacionalne garde Ohaja. Najveći od tih projekta je upravo ovaj projekat koji realizujemo u Lapovu.“

Američki vojnici su u Lapovu dočekani veoma prijateljski, a stanovništvo ove šumadijske varoši trudi se da goste iz Amerike što bolje upozna sa srpskom kulturom i tradicijom.

Dragan Zlatković, predsednik Opštine Lapovo, kaže da će se u bliskoj budućnosti saradnja između Lapova i Ohaja sigurno proširiti.

“Ovo je samo početak saradnje između Nacionalne garde Ohaja, odnosno države Ohaja, Republike Srbije i Opštine Lapovo. Već dogovaramo da odaberemo jedan grad u Ohaju koji će biti grad pobratim Lapova.”

Američka ambasada je saopštila da će u okviru nastavka saradnje između Vojske Sjedinjenih Američkih Država i Vojske Srbije uniformisani pripadnici oružanih snaga obeju zemalja biti angažovani u kombinovanim projektima obnove objekata osnovnih škola i obdaništa u nekoliko opština u Srbiji.

Na tim poslovima, tokom leta u Srbiji će raditi 82 američka vojnika prvenstveno građevinskih inženjera, a pored škole u Lapovu, pripadnici Nacionalne garde Ohaja radiće na obnavljanju škola i obdaništa u Soko Banji i Prokuplju.
XS
SM
MD
LG