Dostupni linkovi

Lajkovi na facebooku predviđaju karakterne osobine


Ilustracija
Ilustracija
BBC, prevela Ena Stevanović

Seksualnost, političke sklonosti pa čak i inteligencija se mogu iščitati iz stvari koje lajkujete na facebooku, navodi se u jednoj studiji.

Istraživači sa Univerziteta Cambridge su koristili algoritme kako bi predvidjeli religijsko opredjeljenje, političke sklonosti, rasu i seksualnu orijentaciju pojedinaca.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu PNAS je ponudilo iznenađujuće tačne osobne portrete, tvrde istraživači.

Rezultati bi trebali alarmirati korisnike facebooka i borce za privatnost na internetu.
U istraživanju je sudjelovalo 58 hiljada volontera koji su osim svojih facebook lajkova i demografskih podataka ispunili i psihološke testove koji su dizajnirani s ciljem da istaknu osobine ličnosti pojedinca.

Facebook lajkovi su ubačeni u algoritam skupa sa podacima dobivenim iz testova ličnosti.

Algoritmi su se pokazali 88 posto tačnim u određivanju muške seksualnosti, 95 posto tačnim u razlikovanju afroamerikanaca i 85 posto tačnim u razlikovanju republikanaca od demokrata.

Kršćani i muslimani su ispravno razvrstani u 82 posto slučajeva, a bračni status i sklonost ka opojnim sredstvima je predviđen s tačnošću između 65 i 73 posto.

Linkovi na koje su korisnici rijetko klikali jasno otkrivaju ove atribute. Manje od pet posto homoseksualaca je kliknulo na linkove za potporu homoseksualnih brakova. Umjesto toga algoritmi su prikupili ogromne količine lajkova vezanih uz muziku i televizijske emisije kako bi kreirali osobne profile korisnika.

Na vidjelo su izašle i neke neobične korelacije.

„Krompirići u obliku spirale su u korelaciji sa visokom inteligencijom, a korisnici koji vole Viteza tame imaju manje prijatelja na facebooku,“ rekao je autor istraživanja David Stillwell.

Preispitivanje podataka

Ovo istraživanje će biti muzika za uši tvoraca društvenih mreža koji žele zaraditi što više novca od korisnika uz pomoć personaliziranog marketinga.

No istraživači su upozorili da digitalni profili koje korisnici otvaraju također ugrožavaju privatnost.
Ilustracija
Ilustracija

„Cijenim automatizirane preporuke knjiga i to što facebook odabire najrelevantnije priče za moj newsfeed. Međutim, mogu zamisliti situaciju u kojoj će isti ti podaci i tehnologija biti korišteni za predviđanje političkih stavova ili seksualne orjentacije, što ugrožava slobodu izražavanja pa čak i život,“ kaže Michael Kosinski, glavni istraživač ovog projekta.

Postoji nekoliko jednostavnih stvari koje korisnici mogu uraditi, kaže Stillwell.

„Facebook lajkovi su sami po sebi javni, ali nije tačno da vas facebook prisiljava da ih učinite javnim, imate izbor da promijenite svoje postavke privatnosti.“

Stillwell naglašava da rezultati istraživanja imaju implikacije koje nadilaze društvene mreže i mogu se odnositi na sve digitalne zapise, od historije pregledanih stranica do upita za pretraživanje.

„Ovo istraživanje treba alarmirati sve one koji misle da su postavke privatnosti rješenje za zaštitu podataka na internetu. Moramo iz temelja preispitati koliko podataka svakodnevno dobrovoljno podijelimo,“ kaže Nick Pickles, direktor kampanje za zaštitu privatnosti Big Brother Watch.

„Dijeljenje lajkova ili stranica se ne čini jako nametljivim, ali to omogućava da se pojedinci kategoriziraju i da se predvidi njihovo ponašanje u područjima koja su daleko osjetljivija i osobnija nego što ljudi misle.“

„S druge strane, jasno je da će nedostatak transparentnosti o tome kako se koriste podaci korisnika dovesti do posve opravdane bojazni da će se naši podaci koristiti u komercijalne svrhe,“ zaključuje Pickles.
XS
SM
MD
LG