Dostupni linkovi

Miroslav Lajčak sutra u poseti Beogradu


Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslav Lajčak, posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je 28. juna Delegacija Evropske unije u Srbiji.

Kako stoji na njihovom sajtu, Lajčak će se tokom posete sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem, kao i sa liderima parlamentarne opozicije i predstavnicima međunarodne zajednice u Srbiji.

Miroslav Lajčak će u Srbiju stići iz Prištine, gde je boravio od 27. juna.

U Prištini se sastao sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem, a razgovarali su o napretku u procesu dijaloga, koji se vodi u cilju normalizacije odnosa Srbije i Kosova.

U saopštenju za medije nakon sastanka navedeno je da je premijer Kurti ponovio stav da će kosovska strana ostati principijelna, te napomenuo da od dijaloga koristi treba da imaju sami građani.

Kurti i Lajčak su razgovarali i o primeni sporazuma o energetici, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru dijaloga u Briselu.

Ova poseta Lajčaka Kosovu dolazi nakon što su Priština i Beograd 21. juna u Briselu usvojili Mapu puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su dve strane postigle u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

To je bio prvi dogovor koje su strane postigle od kada je Miroslav Lajčak na poziciji specijalnog izaslanika EU za dijalog.

Na osnovu tog dogovora, kosovski Regulatorni ured za energetiku (ZRRE) izdao je 24. juna licencu za snabdevanje kompaniji Elektrosever u skladu sa kosovskim pravnim i regulatornim okvirom i sada će moći da pruža usluge distribucije.

Time se otvara put i za naplatu računa za utrošenu električnu energiju građanima na severu Kosova, gde većinu čine pripadnici srpske zajednice. Struja se u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić Zvečan i Zubin Potok ne plaća od 1999. godine.

Miroslav Lajčak je imenovan za specijalnog predstavnika EU za dijalog 1. aprila 2020. godine. Do tada nije postojala takva pozicija unutar institucija EU, a za vođenje dijaloga je bila zadužena osoba koja je bila na čelu evropske diplomatije.

Njemu je 20. juna produžen mandat specijalnog predstavnika do aprila 2024. godine.

Predsednik Srbije i Lajčak su poslednji put razgovarali 2. juna na marginama foruma GLOBSEC 2022 u Bratislavi u Slovačkoj o situaciji u region.

Poslednja njegova poseta Srbiji bila je početkom februara 2022, kada je izjavio "da sve što je dogovoreno u dijalogu u prošlosti mora da se sprovede i da će biti sprovedeno, kao i da je to deo procesa koji treba da se odvija paralelno sa pregovorima o pravnoobavezujućem sporazumu".

XS
SM
MD
LG