Dostupni linkovi

Lajčak i Eskobar u Srbiji od 2. do 4. februara


Miroslav Lajčak i Gabrijel Eckobar sastaće se u Beogradu sa političkim zvaničnicima kako bi razgovarali o sledećim koracima u dijalogu o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan i zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država Gabrijel Eskobar (Garbiel Escobar) posetiće Srbiju od 2. do 4. februara.

Oni će se u Beogradu sastati sa političkim zvaničnicima kako bi razgovarali o sledećim koracima u dijalogu o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova koji se vode uz posredstvo EU i podršku SAD, saopšteno je iz Delegacije Evropske unije u Beogradu.

Kako je navedeno, Lajčak će se sastati i sa predstavnicima civilnog društva i biznis sektora u Srbiji, kao i sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Kancelarija Stejt separtmenta za Evropu i Evroaziju potvrdila je 26. januara da će se Eskobar pridružiti Lajčaku tokom posete Prištini i Beogradu od 30. januara do 4. februara.

Od kada je Aljbin (Albin) Kurti na čelu kosovske vlade i vodi dijalog u ime Kosova, održana su dva susreta na najvišem političkom nivou. U oba navrata je potvrđeno da su strane udaljene u stajalištima.

EU je uvek naglašavala da će organizovati novi susret između srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera jedino kada strane pokažu spremnost da se dogovore o konkretnim rezultatima za dobrobit svojih građana.

Beograd i Priština vode dijalog o normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom Evropske unije, koji treba da rezultira pravno obavezujućim sporazumom.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine, a Beograd ne priznaje državnost svoje bivše južne pokrajine.

XS
SM
MD
LG