Dostupni linkovi

Lajčak i Eskobar posle Prištine sa Vučićem u Beogradu


 Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak na sastanku u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, 25. avgust 2022.
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak na sastanku u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, 25. avgust 2022.

Izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak izjavio je da je imao tešku, ali odgovornu diskusiju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Preneo sam poruke i naglasio da se svi sporazumi iz dijaloga moraju primeniti, uključujući i Sporazum o slobodi kretanja iz 2011. godine", napisao je Lajčak na Tviteru (Twitter) 25. avgusta.

Zvaničnici EU i SAD, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar (Escobar), održali su 25. avgusta sastanke sa zvaničnicima Srbije u Beogradu u pokušaju smirivanja tenzija između Srbije i Kosova.

Lajčak je u tvitu najavio i da će razgovori biti nastavljeni kasnije uveče, ne precizirajući ko će im prisustvovati.

Eskobar je nakon sastanka sa Vučićem naveo da je susret bio "težak i dug".

"Cenimo posvećenost predsednika miru i stabilnosti. Nastavljamo dalje", poručio je Eskobar.

Predsednik Srbije je svoju poruku nakon sastanka preneo na svom Instagram nalogu, gde je potvrdio nastavak razgovora.

On je naveo i da su susretu sa Lajčakom i Eskobarom prisustvovali ambasadori SAD i EU, Kristofer Hil (Christopher Hill) i Emanuele Žiofre (Emanuele Giaufret).

Vučić je rekao u objavi da se obraća Srbima na Kosovu sa porukom da će Srbija uvek gledati da čuva i bori se za mir i stabilnost.

"Ali ni jednog sekunda, budite uvereni baš onako kako sam obećao, nećemo odstupiti od naših vitalnih i nacionalnih i državnih interesa, ali pre svega interesa našeg naroda, vaše bezbednosti vaše sigurnosti", rekao je Vučić.

Svoju poruku završio je rečima: "Nema odustajanja. Nema predaje. Živela Srbija".

Lajčak i Eskobar tokom dana su se najpre sreli sa direktorom Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petrom Petkovićem. Nakon sastanka nije bilo obraćanja medijima.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Eskobar i izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Lajčak prethodno su boravili na Kosovu gde su se sastali sa institucionalnim liderima Kosova i opozicionim strankama.

Oni su se 25. avgusta pre podne sastali i sa političkim predstavnicima Srba u Severnoj Mitrovici.

Eskobar i Lajčak su poručili da na Kosovu borave sa ciljem sprečavanja eskalacije situacije 1. septembra.

Izbegavanje tenzija - svrha posete Lajčaka i Escobara Prištini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00

Vlada Kosova je realizaciju svojih odluka o preregistraciji vozila na RKS tablice i izdavanju državljanima Srbije ulazno/izlaznog dokumenta odložila za 1. septembar, nakon što su se lokalni Srbi na severu pobunili i postavili barikade na putevima.

Potom su se premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u cilju pronalaženja rešenja, sastali u Briselu 18. avgusta u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, ali nije bilo konkretnog rezultata.

Eskobar je izjavio na Kosovu da je dobio uverenje da niko ne želi eskalaciju i nasilje 1. septembra.

Vest je ažurirana u 18:53 sa izjavama Miroslava Lajčaka, Gabrijela Eskobara i Aleksandra Vučića.

XS
SM
MD
LG