Dostupni linkovi

Lajčak i Escobar ove nedelje u Beogradu i Prištini


Specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak u Beogradu, 2. februara 2022.

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak te specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar (Eskobar) će najverovatnije posetiti Prištinu i Beograd, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih diplomatskih izvora u Briselu.

Prema našim saznanjima poseta će se desiti u toku ove nedelje i ima za cilj da se još jednom razgovara sa stranama kako bi se pronašlo rešenje koje se tiče izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za srpske državljane koji dolaze na Kosovo.

Evropska unija je 18. avgusta sazvala novu rundu na najvišem političkom nivou međutim višesatni razgovori su okončani bez dogovora, a šef evropske diplomatije Josep Borrell (Žozep Borelj) je najavio nastavak pregovora.

Trebalo je da se u sklopu nastavka angažovanja u evropskoj prestonici, ove nedelje, sastanu glavni pregovarači Srbije i Kosova, ali najverojatnije će ovo sačekati na ishod razgovora koje će Miroslav Lajčak i Gabriel Escobar obaviti sa prištinskim, odnosno beogradskim sagovornicima.

U nedelju, 21. avgusta se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao sa Srbima sa Kosova. On je nakon ovog susreta novinarima izjavio da je kosovska strana na sastanku u Briselu 18. avgusta nije prihvatila nijedan predlog zvaničnog Beograda. Kako je naveo, jedan od tih predloga bio je uvođenje statusno neutralnih tablica.

Vučić je potvrdio da je u toku pregovora, Srbija tražila i da se ulazno-izlazni dokument ne izdaje Srbima koji žive na Kosovu, jer bi to značilo, kako je naveo, da posle 90 dana, koliki je rok važenja dokumenta, moraju ponovo da izađu sa teritorije Kosova i ponovo uđu i dobiju nov dokument.

Evropska unija i međunarodna zajednica nastoje da Kosovo i Srbija pronađu rešenje najkasnije 31. avgusta kako bi se izbegla nova eskalacija na severu Kosova.

Lokalni Srbi su 31. jula podigli barikade na severu Kosova kako bi se suprotstavili odlukama Vlade Kosova o srpskim registarskim tablicama i dokumentima. Odluka kosovske vlade se tiče primene dogovora o slobodi kretanja koje su Priština i Beograd postigle 2011. i 2016. godine.

Šta građanima na severu Kosova donosi preregistracija vozila?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

Odluka vlade Kosova je trebala da počne da se primeni od prvog avgusta, ali je zvanična Priština odlučila da odloži početak primene za mesec dana, nakon intervencije EU i SAD.

XS
SM
MD
LG