Dostupni linkovi

Lajčak: EU želi da Crna Gora ima proevropsku vladu


Lajčak i Abazović, Podgorica (27. novembar 2021.)
Lajčak i Abazović, Podgorica (27. novembar 2021.)

Evropska unija želi da Crna Gora ima proevropsku vladu koja ima snagu da donosi i sprovodi odluke koje vode zemlju brže ka Evropskoj uniji (EU), poručio je specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak.

"EU ne komentariše to ko treba da bude u Vladi u Crnoj Gori, nemamo namjeru da se miješamo u to. Crna Gora ima dovoljno demokratskog legitimiteta i potencijala da rješava svoja pitanja i to je više puta pokazala. EU želi da Crna Gora ima proevropsku vladu i da ima vladu koja ima snagu da donosi odluke kroz podršku u Skupštini i da sprovodi odluke koje vode zemlju brže ka EU", kazao je Lajčak za Radio televiziju Crne Gore 26. novembra, upitan kako komentariše sve češće najave formiranja manjinske vlade.

U Crnoj Gori se spekuliše o mogućnosti formiranja manjinske vlade koju bi činili Građanski pokret URA Dritana Abazovića i manjine a koju bi u parlamentu podržala Demokratka partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

On je rekao da je zabrinut jer se zemlja u posljednjih godinu dana više bavi sama sobom, pitanjima jezika, vjerske pripadnosti, etničke pripadnosti, a nedostaje energije da se ulažu napori u EU integracije.

"Zbog toga sam i došao da razgovaram sa vašim političarima, da ohrabrim taj evropski put, jer tu poziciju lidera ne smete da izgubite", kazao je Lajčak.

Sa Lajčakom je 26. novembra razgovarao potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

"Naš cilj je jasan - Crna Gora u EU. Moramo pronaći način za širi društveni konsenzus kako bi se deblokirala situacija u pravosuđu. Vladavina prava ostaje najveći izazov za Crnu Goru", saopštio je Abazović.

XS
SM
MD
LG