Dostupni linkovi

Lajčak i evropsko-američki izaslanici 20. januara kod Kurtija i Vučića


Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije
Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Mirolsav Lajčak predvodiće evropsko-američku grupu diplomata u Prištini i Beogradu u petak, 20. januara, potvrdio je portparol EU Peter Stano.

U delegaciji će biti ammerički izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar (Eskobar) savetnici nemačkog kancelara i francuskog predsednika, te jedan savetnik italijanske premijerke.

Ovo je prvi put da će u poseti regionu u cilju postizanja napretka u dijalogu Kosova i Srbije kao deo tima bude i jedan italijanski diplomata.

"Ovo je u okviru njihovih stalnih napora da unaprede dijalog koji pomaže EU", rekao je novinarima Stano.

Specijalni predstavnik Lačak će ovog se petka sastati sa premijerom (Kosova) Kurtijem, a zatim će se u Beogradu sastati sa predsednikom (Srbije) Vučićem kako bi razgovarao o narednim koracima u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, naveo je portparol EU.

Cilj posete, kako kažu evropski izvori, je priprema za održavanje naredne runde dijaloga na najvišem političkom nivou u Briselu.

Za sada nema potvrde kada bi ponovo moglo doći do nove runde razgovora lidera.

Predsednik Srbije Aleksandra Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti) su se poslednji put sastali u Briselu 21. novembra. Susret je ocenjen neuspešnim, a odgovornost za to je šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) prebacio na šefa kosovske vlade.

Zvaničnici EUredovno poručuju da su spremni da sazovu sastanak u bilo kojem trenutku kada za to budu bili spremni srpski predsednik i kosovski premijer.

Oni i dalje ne odustaju od namere da takav sastanak organizuju do kraja januara.

U međuvremenu, nemačka organizacija Friedrich-Ebert-Stiftung potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je izradila nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, čije je formiranje dogovoreno u okviru dijaloga Kosova i Srbije.

Rene Schlee iz ove organizacije veruje da je ovaj nacrt "dobra osnova koja – nakon objavljivanja – zaslužuje da o njoj raspravljaju vladini i nevladini akteri".

"Blagovremeno ćemo organizovati javnu prezentaciju nacrta", naveo je Schlee za RSE, ali nije precizirao kada.

Vlasti na Kosovu za sada nisu komentarisali ovu vest, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je izrada Statuta posao Upravljačkog tima a ne nevladine organizacije.

XS
SM
MD
LG