Dostupni linkovi

Lagumdžiji zbog umora pozlilo u emisiji FTV-a


Zlatko Lagumdžija
Zlatko Lagumdžija
Ministru vanjskih poslova BiH i lideru SDP-a Zlatku Lagumdžiji zbog umora je pozlilo u četvrtak uveče, tokom gostovanja u emisiji Federalne televizije, a nakon liječničke intervencije, kako saznaje RSE, dobro se osjeća.

Lagumdžiji je pozlilo tokom emisije Dnevnik D Federalne televizije, te je nakon toga hitno prebačen u u Centar urgentne medicine Univerzitetsko-kliničkog centra Koševo.

Portparol Kliničkog centra Biljana Jandrić nije željela davati komentare o ovom slučaju.

Lagumdžija je u emisiji odgovarao na pitanja voditeljice o jučerašnjem dogovoru sa Miloradom Dodikom među kojima su bila i ona o Elektroprenosu, Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, o zatvorenim listama na narednim parlamentarnim izborima...

Tokom razgovora Lagumdžija ja zatražio čašu vode i nakon nekoliko sekundi napustio studio. Voditeljica Antonija Avram odlučila je zatim prekinuti emisiju.

Prije toga, tokom emisije, Lagumdžija je rekao kako je zaprepašten zbog reakcija na sporazum SDP-a i SNSD-a, te da su napadi zasnovani na nečemu što uopće nije rečeno, nije potpisano i što se uopšte ne nalazi u sporazumu.

"Sporazum predviđa realizaciju Mape puta iz Brisela, kreiranje atmosfere dogovaranja i dijaloga putem kojih ćemo doći do rješenja iz kojih svi dobijamo više. Kompletno drugo poglavlje ovog Sporazuma posvećeno je isključivo ekonomiji pokretanju ekonomije, reindustrijalizacije zemlje, zaštiti proizvodnje... U Sporazumu je i poglavlje koje se odnosi na efikasnost institucija i jačanje uloge države", pojasnio je Lagumdžija.

Prokomentirao je i kritike opozicionih stranaka i pojedinaca koji tvrde da se iza ekonomskih mjera u Sporazumu krije nastavak slabljenja države.

"Znate li koliko je proteklih godina investirano u "Elektroprijenos"?. Ništa. Jer nije postojao politički dogovor. Shvatate li vi da danas na računima stoji gotovo 300 miliona KM i da "Elektroprijenos" nije ništa dobijao od banaka na osnovu kamata? Postojeći "Elektroprijenos" se urušava. Tačka 2.8. Sporazuma će omogućiti da se dividenda ovog preduzeća da vlasniku dividende, dakle 100 miliona koje stoje na računu i njima upravljaju komercijalne banke", rekao je Lagumdžija.

Kada su u pitanju izmjene po pitanu Visokog sudačkog i tužilačkog vijeća i biranja tužitelja, Lagumdžija je pojasnio da će, naprimjer, glavnog kantonalnog tužitelja birati skupština kantona na prijedlog Visokog sudačkog i tužilačkog vijeća. Lagumdžija je u potpunosti odbio spekulacije da će tužitelji biti pod političkim utjecajem.

"Imat će neovisnost veću nego do sada jer će odgovarati parlamentima, a ne samo 15-orici ljudi iz Visokog sudačkog i tužilačkog vijeća", kazao je.
XS
SM
MD
LG