Dostupni linkovi

Lagarde: Svjetski ekonomski izgledi sumorni


Christine Lagarde u Washingtonu, 15. prosinac 2011.
Christine Lagarde u Washingtonu, 15. prosinac 2011.
Nema ekonomije u svijetu koja je imuna na rastuću krizu eurozone, upozorila je šefica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde.

Govoreći u State Departmentu u Washingtonu, ona je istaknula da svaka zemlja mora uložiti maksimalne napore kako bi se prevladala kriza, jer postoji opasnost od globalne depresije.

Legarde nije rekla ništa neočekivano. Vrijeme u kojem se kriza znala gledati kroz ružičaste naočale odavno je prošlo.

Ne budu li države zajednički radile na prevladavanju krize, postoji realna opasnost od protekcionizma i izolacije koja je obilježila veliku depresiju 30-tih, upozorila je ona.

„Izgledi globalne ekonomije nisu ružičasti, prije su sumorni. Bilo gdje da pogledate to ćete primjetiti, sve se usporava, rast će biti manji nego se očekivalo, deficit viši nego se predviđalo. Javne financije nisu u dobrom stanju. To je istina. Ti procesi moraju zabrinuti cijeli svijet“, istaknula je ona.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je upozorio da će ekonomski rast u 2012. biti usporen, kako zbog dvogodišnje krize eura, tako i polaganog rasta američke ekonomije, no postoje signali da i kineska industrijska proizvodnja stagnira zbog slabije tražnje iz svijeta, ali i zbog striktnih kreditnih uvjeta.

Evropski lideri složili su se prošloga tjedna da ojačaju MMF s 200 milijardi eura kako bi se pomoglo članicama euro zone, uz nadu da će i neevropske zemlje uskočiti s posudbama.

Lagarde je ipak primijetila neke relativno svijetle ekonomske točke u zemljama Azije i Latinske Amerike, koje su kako je rekla, uz pomoć MMF-a poduzele korake tokom kriza 1980-ih i 1990-ih godina za rješavanje slabosti u njihovim bankovnim sistemima i financijskoj regulativi.
XS
SM
MD
LG