Dostupni linkovi

La Palmu pogodio zemljotres snage 5.1, znatiželjni turisti nastavljaju pristizati


Turisti stižu do vidikovca Tajuya da vide vulkan Cumbre Vieja koji nastavlja da izbacuje lavu, na kanarskom ostrvu La Palma, Španija, 29. oktobar 2021.

Kanarski otok La Palmu, gdje je prije 40 dana proključao vulkan, u subotu 30. oktobra je zatresao zemljotres snage 5.1 stepena po Richteru, no znatiželjni turisti nastavljaju pristizati tamo tokom produženog vikenda.

Zemljotres s epicentrom u Starom vrhu (Cumbre vieja), od kuda danima šiklja lava, osjetio se u 7:24 po lokalnom vremenu, izvijestio je Nacionalni geografski institut (IGN).

Svaki dan se osjeti desetak potresa, no dosad je najsnažniji iznosio 4.9 stepena po Richteru.

Tokom produženog vikenda povodom dana Svih svetih na La Palmi se očekuje oko 10.000 posjetitelja koji žele uživo gledati prizor izbijanja lave, piše Reuters. Karte za brodove i avione za ovaj vikend su rasprodane, izvijestio je lokalni turistički ured.

Popunjenost hotela skočila na 90 posto

Turizam sudjeluje s 20 posto u BDP-u ovog otoka, ali od kada je 19. septembra eruptirao vulkan, popunjenost hotela je pala sa 70 posto na 40 posto. U subotu je, međutim, popunjenost skočila na 90 posto.

I dok jedni pristižu kako bi se divili fenomenu, drugi su napustili domove u podnožju kratera. Oko 7000 stanovnika moralo se iseliti iz ugroženog područja.

Krajem sljedeće sedmice bi se prve porodice, privremeno smještene u hotelima, trebale useliti u 18 nastambi namijenjenih stradalnicima. Do kraja godine ili početkom 2022. svi evakuirani stanovnici trebali bi dobiti nove domove.

Lava je prekrila područje od 941.5 hektara, no nitko nije poginuo niti je ozlijeđen.

XS
SM
MD
LG