Dostupni linkovi

Španski premijer došao na La Palmu, evakucija zbog erupcije vulkana


Goruća lava izlazi iz vulkana, La Palma (19. septembar 2021.)
Goruća lava izlazi iz vulkana, La Palma (19. septembar 2021.)

Španski premijer Pedro Sanchez doputovao je na La Palmu na Kanarskim ostrvima na kojoj je erupcija vulkana dovela do evakuacije 5.000 ljudi.

Na snimcima iz zraka vidi se kako se lava iz vulkana Cumbre Vieja prelijeva nizbrdo i uništava kuće.

Sanchez je rekao da vlasti pomno prate požare koji mogu proizaći iz goruće lave. Vojna i civilna straža raspoređena je da pruži pomoć.

Vulkan je posljednji put eruptirao prije 50 godina.

Nalazi na jugu ostrva La Palma na kojem živi oko 80.000 ljudi.

Jonas Perez, lokalni turistički vodič, rekao je da još uvijek može osjetiti podrhtavanje tla uslijed erupcije.

"Ali najnevjerovatnija stvar koju nikada prije nisam iskusio je da buka koja dolazi iz vulkana zvuči kao polijetanje dvadeset borbenih aviona i izuzetno je glasna, nevjerovatna", dodao je.

Lokalne vlasti izdale su naredbu o evakuaciji iz četiri sela, uključujući El Paso i Los Llanos de Aridane, a postavljena su i privremena skloništa.

Za sada nema izvještaja o žrtvama.

"Nije moguće predvidjeti ko će još trebati biti evakuiran", rekao je u nedjelju navečer (19. septembar) predsjednik Kanarskih ostrva Angel Victor Torres, dodajući da se lava polako kreće ka obali.

Sanchez je odgodio odlazak na Generalnu skupštinu UN-a u New York kako bi se sastao s Torresom i razgovarao o odgovoru hitnih službi na erupciju.

"Sve ide po planu. Prioritet je garantovati sigurnost građanima La Palme koji bi mogli biti pogođeni ovom erupcijom", rekao je Sanchez u nedjelju.

Ostrvo La Palma je bio u stanju visoke pripravnosti nakon što je u jednoj sedmici oko vulkana zabilježeno više od 22.000 potresa.

Kanari, arhipelag od sedam ostrva u sjeverozapadnoj Africi, posljednji put su zabilježili erupciju vulkana 2011. godine.

Vulkan Cumbre Vieja je posljednji put eruptirao 1971. i 1949. godine.

XS
SM
MD
LG