Dostupni linkovi

Kurban bajram – dan vere, razumevanja i ljubavi


Porodica Eminagić slavi Kurban bajram
Porodica Eminagić slavi Kurban bajram

Islamski vernici počeli su četvorodnevnu proslavu jednog od dva najveća islamska praznika Hadžijski ili Kurban-bajram. Za islamske vernike Kurban-bajram je dan vere u Boga, razumevanja i ljubavi.

Kurban-bajram poznat je i pod nazivom "Praznik prinošenja žrtve". Muslimani širom sveta prvog dana žrtvuju svoje najbolje životinje kao simbol spremnosti poslanika Ibrahima da žrtvuje svog sina prvenca za Boga. Bog se umešao u poslednjem trenutku i umesto toga dao je Ibrahimu da žrtvuje ovna.

Vernici u zoru se odlaze u džamije na sabah-namaz, čeka se izlazak sunca i klanja se Bajrman-namaz. Centralna bajramska svečanost u Novom Pazaru je u Arap džamiji, a u Priboju u Hasan aginoj džamiji.

U porodici Selme i Haruna Eminagića u Priboju Kurban-bajram se slavi poštujući sve islamske običaje. Prvi dan Kurban-bajrama proslavlja se u krugu porodice. Žene ne idu na bajram namaz ostaju kući, dočekuju goste i pripremaju bajramski ručak.

„Na trepezi su tradicionalna jela pite, ćeške, punjena paprika,sarma, ali se i od kurbana koji je odvojen za porodicu priprema jelo. Od slatkih jela,hurmašice, baklava, tulumbe. Za ovaj veliki islamski praznik vezan je i običaj darivanja. Roditelji darivaju svoju decu, muževi supruge i majke. Deca koja rano ujutru prvog dana praznika dođu da čestitaju praznik daruju se slatkišima ili novcem. Posle bajram namaza muškarci odlaze na mezarje, a nakon toga se kolje Kurban.“

Harun pojašnjava da Kurban može biti deva, krava, ovan ali i da kurban ima posebno značenje .

„Kurban se djeli na tri djela. Prvi deo se ostavlja porodici, drugi komšijama, prijateljima i rodbini, a treći se daje siromasima. To nije puka taksativna podjela, nego kako čovjek treba da postavi prioritete u svom životu. Uvjek porodica treba da bude na prvom mjestu, kategorija koja ne smije da se zanemari tokom čitave godine su komšije, prijatelji i rodbina, ali se poštuje i socijalna kategorija pa se kurban daruje i najsiromašnijima.“

Za vernike koji bajramske dane provode daleko od svojih kuća, Medžlis islamske zajednice u Priboju priikuplja pomoć za izbeglice iz Sirije i ona će trećeg dana Bajrama biti podeljena migrantima koji se trenutno nalaze u Beogradu.

XS
SM
MD
LG