Dostupni linkovi

Dodatna evakuacija iz Kvebeka zbog požara


Fotoarhiv: Požar u Kanadi
Fotoarhiv: Požar u Kanadi

Kvebek će zbog velikih požara morati da evakuiše još 4.000 stanovnika, izjavio je premijer te kanadske pokrajine Fransoa Lego.

Kvebek je trenutno epicentar šumskih požara koji su zahvatili veliki deo Kanade, zbog čega je iz već 11.000 ljudi iz te pokrajine moralo da napusti domove.

Kanadske vlasti saopštile su da je aktivno 150 požara širom Kvebeka, od kojih se za stotinu ocenjuje da su van kontrole.

"Sa ljudstvom koje imamo na raspolaganju možemo da pokrijemo oko 40 požara istovremeno“, rekao je premijer Lego.

Najavljeno je da će stotinu vatrogasaca iz Francuske stići na ispomoć do 9. juna, te da bi uz ostalu inostranu pomoć ljudstvo za odbranu od požara trebalo da broji 1.200.

U Kvebeku se od početka godine desilo 438 požara, što je duplo više u odnosu na prosek u istom periodu u proteklih deset godina. Cela Kanada ima godinu bez predsedana sa 2.293 šumska požara i izgorelih 3,8 miliona hektara zemljišta, što je daleko više od proseka poslednjih decenija.

Meteorološke službe javile su da se u Kvebeku pre ponedeljka ne prognozira veća kiša.

Mediji u Severnoj Americi prenose da su požari u Kanadi doveli do zagađenja vazduha širom zemlje i u susednim Sjedinjenim američkim Državama. Glavni grad Otava i Tornto, kao i Njujork u SAD, zahvaćeni su izmaglicom, dok se u Vašingtonu oseća miris paljevine.

Stručnjaci za klimatske promene saopštili su da se Kanada zbog svog geografskog položaja zagreva brže od ostatka planete, te da je poslednjih godina izložena ekstremnim meteorološkim događajima čiji intenzitet i učestalost su u porastu.

XS
SM
MD
LG