Dostupni linkovi

Kutak za decu izbeglice otvoren u Beogradu


Beograd: Otvoren kutak za decu izbeglice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00

Beograd: Otvoren kutak za decu izbeglice

Kutak za decu izbeglice otvoren je u Beogradu. To je prvi takav objekat za migrante u nekom većem gradu u ovom delu Evrope.

Kockice, bojice i slikovnice deca izbeglice posle dugo vremena prvi put videla su u hotelu Bristol, nedaleko od beogradskog parka u kom borave, u novom prostoru koji im je na raspolaganju 24 sata.

“Dobro se osećam ovde. Ljudi u Srbiji su gostoprimljivi, pomažu nam. Ovde sam sa setrom, bratom i rođakom. Još čekamo da od kuće stignu mama i tata. Želim da se školujem, i jedva čekam da krenemo za Nemačku,” kaže za RSE Sofija Ahadi (15) iz Avganistana.

Najmlađi migranti i njihove majke u ovom boravku na raspolaganju imaju igračke, tople obroke, pelene, prevodioce, lekare i vaspitačice koje će raditi sa decom.


Katlin Brašić, iz UNICEF-a, rekla je za RSE da to izbeglicama mnogo znači.

“Kutak pruža predah roditeljima, da mogu da nastave svoj put. A deca ovde na trenutak mogu da zaborave na brige i patnju kroz koju prolaze. Prva iskustva su veoma lepa. Jer deca su deca, odmah se posvete igri i druženju.”

Deca izbeglice, koja su putovala nedeljama i mesecima, ovde se osećaju dobrodošlo, što se na prvi pogled vidi po njihovim osmesima i otvorenoj komunikaciji sa osobljem.

Sirijac Hamza Fauri (17) kaže za RSE da se ovde opet oseća kao dete.

“Srećan sam. Ovde su mnogo dobri prema nama. Strašan je rat u Siriji, pobegao sam sa familijom jer smo se bojali da ćemo poginuti. Put je dug, ali moralo je tako. Idemo u Nemačku u bolju budućnost.”

Dečji kutak nedavno je otvoren i na jugu Srbije, u Prihvatnom centru za migrante u Preševu, a oba objekta biće na raspolaganju izbeglicama dok god bude postojala potreba.

XS
SM
MD
LG