Dostupni linkovi

Kusturica tuži, ali ne dolazi na sud


Emir Kusturica, maj 2011.
Emir Kusturica, maj 2011.
Ni ponovljeno ročište pred Trećem opštinskom sudu u Beogradu, u procesu protiv urednika E-novina Petra Lukovića, po tužbi Emira Kusturice, nije održano zbog nepojavljivanja režisera.

Prvo ročište održano je sredinom juna, takođe, bez prisustva tužioca. Tuženi Luković nepojavljivanje Kusturice tumači kao demonstraciju njegove moći i bahatosti.

Sud ni ovoga puta nije bio mogućnosti da sasluša razloge svetski priznatog i poznatog režisera koji su ga naveli da podnese tužbu protiv Petra Lukovića, čiji je portal, kako je ranije navedeno – “ povredio njegov ugled i čast i naneo mu duševnu bol”.
Petar Luković govori na proslavi prvog rođendana E-novina, maj 2009. foto: Vesna Anđić

Povod za tužbu Emira Kusturice, kojom traži 20 hiljada evra odštete, bio je tekst „Novogodišnja bajka za ubice“, koji je objavio “Peščanik”, a prenele E-novine.

Petar Luković i ovog puta ostaje pri tezi da je reč o političkom procesu, a povodom nepojavljivanja Kusturice kaže:

“ Reč je o bahatosti tužioca. Ovo je drugi put da ne dolazi na suđenje. Naprosto, on smatra da je iznad toga i da ne želi uopšte da dođe ovde, sedi i da bude izvrgnut piatnjima i da bude deo susdskog sitema. On se verovatno smatra najvećom zvezdom, brend Srbije – kako ga zovu. Naravno, da je suđenje odloženo, jer gospodin snima film o pravoslavlju u Trebinju”, kaže Luković.

Sprečen zbog snimanja filma

Objašnjenje za nedolazak Kusturice na suđenje, potražili smo i kod njegovog pravnog zastupnika. Aleksandra Kovačević, iz advokatske kancelarije Zdenka Tomanovića:

“ Gospodin Emir Kusturica nije bio bio u mogućnosti da dođe na ročište zato što je službeno sprečen, odnosno zbog snimanja filma u Trebinju. Zbog toga smo zamolili za odlaganje”, objašnjava Aleksandra Kovačević.

RSE: Novo ročište je 25. januara sledeće godine. Ima li izgleda da se tada pojavi?

Kovačević: Očekujemo da će se pojaviti, jer je u interesu svih stranaka da se što pre izvedu dokazi i utvrdi činjenično stanje ove pravne stvari.

Petar Luković, međutim, sumnja da će Kusturica pojaviti i tom ročištu.

“Ja sam sada rekao na sudu – OK!, ako ne bude došao 25. januara, onda ću i ja da snimam svoj film o srpskom pravoslavlju. Mislim da je ovo jedna vrsta farse, nadmenosti i bahatosti prema jednom procesu koji će, naravno, da se oteže u nedogled. Ja nemam ništa protiv, ali sama činjenica da ja, već, 27. oktobra imam suđenje sa tom istom osobom povodom druge tužbe, me navodi da ja unapred, već ovog sekunda, mogu da kažem da on neće doći tu. Ali, ako neko misli da može da tuži i da se više nikad ne pojavi tu, a da sud završava prljave poslove u njegovo ime, to je daleko od one zemlje za koju ministarka pravde tvrdi da je savršena”, kaže Luković.

U tekstu, koji je inicirao prvu tužbu protiv Lukovića, Kusturica se dovodi u vezu sa Veselinom Vukotićem Veskom, osuđenim ubicom i kriminalcem, koji je devedesetih važio za saradnika Miloševićeve Službe državne bezbednosti.

Nešto kasnije Kusturica ponovo tuži Lukovića i traži da mu plati još trideset hiljada evra, zbog - kako je to protumačio - uvreda, psovki i vulgarnosti. Reč je o, takođe, prenetom tekstu, ali ovog puta sa jednog sarajevskog portala.

U velikom delu građanske javnosti tužbe Emira Kusturice protiv Lukovića i E-novina doživljene su kao pritisak na medije. To je bio razlog da neki od njih dođu na suđenje i pruže podršku Lukoviću.



Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović gleda na ovo suđenje kao otvoreno iskazivanje bahatosti, koja prevazilazi meru dobrog ukusa i predstavlja doprinos daljem potiskivanju slobode medija:

“ Sam postupak gospodina Kusturice i njegov nedolazak govore o tome, da njemu zapravo i nije stalo do istine, nego jednostavno želi da pokaže da je on “glavni”. Odštetni zahtev od 20 hiljada evra bi mogao da se prokomentariše kao – tamo gde se traže pare, tamo nema istine”, kaže Obradović.
XS
SM
MD
LG