Dostupni linkovi

Kušner: Mesto Srbije je u Evropskoj uniji


Bernar Kušner, Boris Tadić i Vuk Jeremić, Foto: Vesna Anđić
Bernar Kušner, Boris Tadić i Vuk Jeremić, Foto: Vesna Anđić
Ministar spoljnih poslova Francuske Bernard Kouchner (Bernar Kušner) izjavio je danas u Beogradu da se Srbiji ne postavlja uslov da prizna Kosovo za ulazak u Evropsku uniju, ali da je neophodno da se paralelno ide evropskim putem i nađe kompromis za Kosovo.

Pored Kosova, teme razgovora francuskog ministra inostranih poslova Bernara Kušnera sa beogradskim sagovornicima – predsednikom Borisom Tadićem i ministrima za evropske integracije Božidarom Đelićem i spoljnih poslova Vukom Jeremićem – bile su bilateralna saradnja i evropske integracije.

U tom kontekstu, Kušner je rekao da će Francuska u okviru EU, kao i sa drugim članicama, nastaviti da radi na evropskim integracijama Srbije, koje je, kako je naglasio, uvek podržavala.

“Ja ponavljam i preciziram. Srbija ima svoje mesto u Evropskoj uniji – prirodno, politički, geografski, istorijski. Njeno mesto je u EU. Mi ćemo raditi na evropskoj integraciji Srbije, zajedno sa ostalih 26 članica. Znate, od 27 članica Evropske unije nisu svi podjednako naklonjeni novim proširenjima.”

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je ponovio da je strateški prioritet Vlade Srbije članstvo u EU, istakavši da na tom putu očekuje ponovnu podršku Francuske:

“Pred nama su novi, važni koraci na putu ka punopravnom članstvu. Želimo da što pre počne ratifikacija Prelaznog sporazuma i da aplikacija Srbije za članstvo u EU iz Saveta ubrzo pređe u Evropsku komisiju. Nadamo se, da će se to desiti što je moguće pre. Opet, uz podršku Francuske.”

Francuski ministar će, posle Beograda, otputovati u Prištinu gde će sutra razgovarati sa kosovskim zvaničnicima i predstavnicima međunarodne zajednice.

Pročitajte i ovo:
Kušner u Prištini: Nezavisnost je nepovratna - to treba i drugi da shvate
Od Srbije se očekuje mekša retorika o Kosovu
XS
SM
MD
LG