Dostupni linkovi

Kurti kaže da EU treba da objavi nacrt statuta Zajednice, a ne on


Aljbin Kurti
Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti kaže da nije on taj koji treba da objavi nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, već da tako nešto treba da uradi posrednik u dijalogu - Evropska unija.

Zajednica opština sa srpskom većinom je dogovorena u okviru dijaloga Kosova i Srbije kojim posreduje Evropska unija. Ta Zajednica bi Srbima na Kosovu trebala da pruži veću autonomiju.

Izaslanici "velike petorke” (EU, SAD, Nemačke, Francuske i Italije) su 21. oktobra premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstavili nacrt statuta za formiranje Zajednice.

"Sada je na evropskom posredniku da objavi nacrt i zbog toga ja ne mogu da iznosim svoje primedbe i kritike. Verujte da ima raznih aktera koji čekaju da prekršim proces i procedure, time bi se naštetilo predstavljanju Republike Kosova. Što se mene tiče, neka objave nacrt statuta, tako će se otvoriti i put za objavljivanje naših primedbi i kritika", rekao je Kurti 24. novembra novinarima u Prištini.

Kurti je ponovio da je 26. oktobra, na sastanku sa evropskim liderima u Briselu, izrazio spremnost da potpiše "paket, a ne jedan od tekstova”, odnosno da se prvo potpiše Sporazum o normalizaciji odnosa na osnovu predloga EU, te Aneks dokument za njegovu implementaciju, a onda i nacrt statuta za formiranje Zajednice.

Kosovo i Srbija su krajem februara prihvatili Sporazum o normalizaciji, dok je Aneks za njegovu implementaciju usaglašen sredinom marta. Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je do sada odbijao da potpiše ove dokumente.

Sporazum o normalizaciji odnosa, pored ostalog, predviđa uspostavljanje "određenog nivoa samomenadžiranja za srpsku zajednicu na Kosovu”, te međusobno priznanje državnih simbola, dokumenta i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Kurti ocenjuje da Srbija odbija da potpiše Sporazum jer ne želi Zajednicu za kosovske Srbe, već da ona deluje "protiv Kosova".

Formiranje Zajednice deceniju unazad opterećuje odnose Prištine i Beograda jer se dve strane ne slažu oko pitanja njenih nadležnosti.

XS
SM
MD
LG