Dostupni linkovi

Kurti ponovo kritikovao inicijativu ‘Open Balkan’


'Otvoreni Balkan’ više liči na Balkan otvoren za uticaje sa Istoka: Aljbin Kurti
'Otvoreni Balkan’ više liči na Balkan otvoren za uticaje sa Istoka: Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti ponovo je kritikovao “Open Balkan” (Otvoreni Balkan), odnosno inicijativu Srbije, Albanije i Severne Makedonije, koja je, u cilju unapređenja regionalne saradnje, pokrenuta 2019. godine.

Ova inicijativa se do 29. jula neformalno zvala “Mini-Šengen”, kada su se na sastanku u Skoplju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makednonije Edi Rama i Zoran Zaev, dogovorili da bude preimenovana u "Open Balkan".

Na istom sastnaku je, pored ostalog, dogovoreno da od 1. januara 2023. budu ukinute granične kontrole između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Takođe, pozvali su i ostale zemlje regiona da se priključe inicjativi “Open Balkan”.

Sa druge strane, Kosovo kategorično odbija to da učini a premijer Kurti je 1. avgusta, na jednom događaju u Prištini, istakao nije oduševljen imenom „Otvoreni Balkan“, jer smatra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da se suoči sa prošlošću.

On je dodao da je Srbija izazvala četiri rata u poslednjoj deceniji 20. veka.

„’Otvoreni Balkan’ više liči na Balkan otvoren za uticaje sa Istoka, posebno iz Rusije i Kine, kao i Balkan otvoren za autokratiju, korupciju, ratne zločince koji su u Srbiji, kao što svi znamo, ne samo slobodni, nego i na vlasti “, rekao je Kurti.

Da će se priključiti inicijativi "Mini-Šengen" Kosovo se obavezalo Vašingtonskim sporazumom, koji su u septembru prošle godine potpisali tadašnji premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aktuelna Vlada Kosova Aljbina Kurtija je, međutim, pozvala zemlje u regionu da ostanu posvećene agendi Evropske unije i negovanju transatlantskih odnosa.

XS
SM
MD
LG