Dostupni linkovi

Kurti: Policiju napala 'profesionalna formacija'


Premijer Kosova Aljbin Kurti na konferenciji za novinare u Prištini, 24. septembar 2023.
Premijer Kosova Aljbin Kurti na konferenciji za novinare u Prištini, 24. septembar 2023.

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) izjavio je da je u nedelju "profesionalna formacija" napala policiju Kosova i ubila policajca Afrima Bunjakua.

Kurti je na ceremoniji paljenja sveća za ubijenog policajca rekao da se u narednom periodu očekuje više informacija o osumnjičenim napadačima.

"Reč je o terorističkoj i kriminalnoj formaciji, profesionalnoj, koja je dugo planirala i pripremala ono što je uradila danas. To nije grupa švercera, već plaćenička struktura koju politički, finansijski i logistički podržava zvanični Beograd", rekao je Kurti u izjavi medijima.

On je kasno uveče na društvenoj mreži X naveo da je kosovska policija zaplenila veliku količinu oružja i da se nastavlja "operacija protiv naoružanih terorista", dok je policija saopštila da je situacija na severu, odnosno u selu Banjska, i dalje napeta, iako je intenzitet napada na policijske službenike smanjen.

Kosovske vlasti su navele da su zadobile kontrolu nad teritorijom oko manastira Banjska posle sukoba nakon što je tokom noćašnjeg napada ubijen policajac.

Cela ta teritorija je stavljena pod kontrolu, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) koji je prethodno u nedelju rekao da je manastir u selu Banjska "izvor oružanih napada" u okolnom području.

Svečlja je rekao da su u akciji u nedelju ubijena trojica napadača, dok je šest osoba uhapšeno - dvojica napadača i četvorica koja su pružala podršku putem radio veze.

Prema njegovim rečima, dvojica uhapšenih su "ranjeni, uniformisani i naoružani"

U napadu na kosovsku policiju pored ubijenog Bunjakua, povređeno je više policajaca. Direktora bolnice u Južnoj Mitrovici rekla je da je od ranih jutarnjih časoa u tu bolnicu primljeno šest policajaca.

Svečlja je rekao da je kosovska policija otkrila i veliku količinu oružja, uključujući eksploziv, uniforme, logistiku, hranu, opremu za barikade.

"Možemo slobodno reći da je bilo opreme za nekoliko stotina drugih napadača. To znači da su se neko vreme pripremali da se masovno napada kosovska policija, institucije Republike Kosova i da se ozbiljno naruši teritorijalni integritet", rekao je Svečlja.

On je rekao da postoje informacije da je reč o "terorističkoj grupi".

Fotografije i snimci sa mesta oružanog sukoba na severu Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

U razgovoru za javni servis Kosova Svečlja je rekao da je napad na kosovsku policiju izveden uz podršku "države Srbije" i direktno optužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kosovske vlasti su saopštile da su napadači - oko njih 30 - bili locirani u manastiru Banjska u opštini Zvečan i oko njega. Policija je navela da su naoružani teškim naoružanjem, "granatama, vojnim oružjem (zoljama), pojedinim oklopnim vozilima".

Kurti je pokazao fotografije na kojima se, kako on tvrdi, nalaze profesionalne uniformisane snage, ali nije jasno rekao čije. U tom kontekstu je naveo da lokalno srpsko stanovništvo "nema vozila koja se vide na slici".

Na fotografijama koje je pokazao vide se blindirana vozila bez jasnih oznaka i naoružane osobe.

Policija Kosova saopštila je da je u noći između subote i nedelje u 2.34 primećeno da se na mostu, na ulazu u selo Banjska, nalaze dva kamiona bez registarskih oznaka i blokiraju prolaz.

"Jedinice iz Zvečana stigle su u blizinu mesta blokade, a tamo su naišle na otpor. S više različitih pozicija pucano je iz oružja, uključujući ručne granate i ručne bombe", saopštila je policija.

Eparhija raško-prizrenska je kasno popodne saopštila da je situacija u manastiru Banjska mirna i da su "naoružana lica koja su danas provalila kapiju napustila manastir".

Eparhija je prethodno izrazila zabrinutost što je "grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala blindiranim vozilom u sam manastir, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju".

Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak danom žalosti u čast ubijenog policajca Afrima Bunjakua.

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da se šest uhapšenih osoba, kojima je određeno zadržavanje od 48 sati, sumnjiči za "teška krivična dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo", "napad na ustavni poredak Republike Kosovo", "priprema terorističkih akata" i za "nošenje oružja bez dozvole".

Povišene tenzije na severu Kosova traju od maja kada u opštinama, koje su naseljene većinom srpskim stanovništvom, nisu prihvaćeni novi albanski gradonačelnici.

Većinsko srpsko stanovništvo na severu Kosova bojkotovalo je aprilske lokalne izbore a kao rezultat toga na vlast u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došli su albanski gradonačelnici.

Oni su potom krajem maja uz pomoć policije ušli u opštinske zgrade što je izazvalo revolt lokalnog srpskog stanovništva i podiglo tenzije.

Došlo je i do eskalacije situacije 29. maja u Zvečanu kada su se Srbi sukobili sa pripadnicima KFOR-a, vojne misije NATO-a na Kosovu.

XS
SM
MD
LG