Dostupni linkovi

Kurti: Potrebni su nam novi izbori na severu Kosova uz vladavinu prava


Premijer Kosova Albin Kurti se založio da održavanje prevremenih izbora.
Premijer Kosova Albin Kurti se založio da održavanje prevremenih izbora.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je ocenio da je neophodno održavanje prevremenih izbora u opštinama na severu, ali uz slobodnu predizbornu kampanju.

Podvukao je da je za tako nešto potrebna vladavina prava.

"Dakle, jedna sredina u kojoj nema zastrašivanja i kriminalaca. To mi hoćemo i moramo uspostaviti zajedno", rekao je Kurti u video obraćanju srpskoj zajednici na njihovom maternjem jeziku.

Poručio je i da "uz vladavinu prava, možemo postepeno da smanjimo broj policajaca po opštinskim zgradama".

Kosovo je 26. maja uz policijske snage preuzelo opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, čemu se oštro usprotivilo srpsko stanovništvo koje čini većinu u tom regionu.

U tim zgradama rade i paralelne opštine po srpskom sistemu, koje su za Kosovo nelegalne.

Inače, lokalni Srbi na severu Kosova su bojkotovali aprilske izbore i sada ne prihvataju rezultate.

Svakodnevno protestuju od 29. maja sa zahtevima da albanski gradonačelnici ne dolaze na posao i da se u potpunosti povuku specijalne jedinice sa severa.

U međuvremenu je Međunarodna zajednica od Prištine i Beograda tražila hitnu deeskalaciju i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa.

Premijer Kurti u svom obraćanju Srbima na severu, rekao da je u narednom periodu neophodno "potpuno, i bezuslovno sprovođenje osnovnog sporazuma iz Brisela, čiji je sastavni deo - Ohridski Aneks".

Kosovo i Srbija su krajem februara prihvatili sporazum o normalizaciji odnosa na osnovu predloga EU, a u aprilu usaglasili Aneks za njegovu implementaciju.

Ovaj sporazum pored ostalog, predviđa da Kosovo pripadnicima srpske zajednice pruži određeni nivo samomenadžiranja, dok Srbija ne bi smela da dovodi u pitanje teritorijalni integritet Kosova.

Kurti je optužio vlasti u Beogradu i Srpsku naprednu stranku da "politizuju kriminalce", a da se Kosovo bori protiv korupcije.

"Krenimo u bolju budućnost zajedno, gradeći čvrste mostove, zbog onoga što želimo za nas same i naše porodice. Kuća je tamo gde je dom, a naša država je dom svih nas", rekao je Kurti uz napomenu da ne želi rat.

Izaslanik Sjedinjenih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Eskobar) je 20. juna rekao da kriza na Kosovu može da preraste u regionalni konflikt i da je veoma zabrinut.

Prehodno je Evropska unija, koja posreduje dijalogom o normalizaciji odnosa dveju strana, pozvala na hitan sastanak za upravljanje krizama.

Ipak, datum nije još utvrđen jer dve strane nisu potvrdile učešće.

XS
SM
MD
LG