Dostupni linkovi

Kurti zatražio jači pritisak na Beograd s ciljem postizanja dogovora


Premijer Kosova Albin Kurti (arhiv)
Premijer Kosova Albin Kurti (arhiv)

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je u petak, 6. januara, kako vjeruje da se sa Srbijom može postići sporazum o normalizaciji odnosa, sa fokusom na uzajamno priznanje.

Zatražio je od posrednika u dijalogu između Kosova i Srbije, da pojačaju pritisak na Srbiju kako bi se proces dijaloga finalizirao, uz obostrano priznanje i kako bi se što prije normalizovali odnosi između dvije zemlje.

Kurti je na konferenciji za novinare u Prištini rekao da vjeruje u moć Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da pojačaju pritisak na Beograd.

"Američki predsednik Joe Biden je vrlo jasno rekao da je Kosovu i Srbiji potreban konačan sporazum, u čijem centru je puna normalizacija odnosa sa obostranim priznanjem. Sa ovim se u potpunosti slažemo", rekao je on.

Iako se govori o revitalizaciji dijaloga između Kosova i Srbije, Kurti je naglasio da su prošla četiri mjeseca od francusko-njemačkog prijedloga, a od tada je održan samo jedan sastanak u Briselu između kosovskog premijera i predsjednika Srbije.

Kosovo i Srbija su 23. novembra prošle godine u Briselu postigli dogovor o nelegalnim srpskim registarskim tablicama prema kojem će Kosovo prekinuti dalje radnje u vezi sa preregistracijom automobila, sve dok Srbija više ne bude izdavala automobilske tablice sa imenima kosovskih gradova.

Glavna pitanja i principi u vezi sa normalizacijom odnosa Srbije i Kosova bit će obrađeni u kontekstu inicijative koja je postala poznat kao francusko-njemački prijedlog, koji su podržale Sjedinjene Države.

Kosovo i Srbija vode dijalog uz posredovanje Evropske unije, koji podržavaju i SAD. Međutim, imaju suprotne stavove u vezi sa okončanjem procesa započetog 2011. godine.

Dok Kosovo želi da konačni sporazum uključuje međusobno priznanje, Srbija želi kompromisno rješenje – ne precizirajući o kakvom je kompromisu riječ.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za medije 4. januara izjavio da čeka desetu zemlju koja, prema njegovim riječima, povlači priznanje nezavisnosti Kosova. On nije precizirao o kojoj je državi riječ.

Vučić je rekao da je devet zemalja već povuklo priznanje Kosova: Somalija, Burkina Faso, Gabon, Esvatini, Libija, Gvineja, Antigva i Barbuda, Sveta Lucija i Maldivi.

Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Kosova, 106 zemalja je do sada priznalo nezavisnost koju su kosovske vlasti proglasile 2008. godine.

XS
SM
MD
LG