Dostupni linkovi

Kurti sa Blinkenom o prihvatu Avganistanaca


Kosovo je do sada prihvatilo 683 avganistanskih državljana.
Kosovo je do sada prihvatilo 683 avganistanskih državljana.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem (Antony) Blinkenom ponovio da je prihvatanje državljana Avganistana pitanje humanitarnog karaktera.

Kurti je, kako je saopštila Vlada ksovoa, rekao da je Kosovu čast da obezbedi sigurno okruženje za Avganistance tokom njihove tranzicije.

Prethodno je iz Stejt (State) Departmenta saopšteno da se Blinken zahvalio Kosovu što je prihvatilo da pruži privremeni smeštaj avganistanskim civilima.

"Nepokolebljiva humanitarna podrška Kosova dokaz je spremnosti da doprinese globalnom miru i stabilnosti", navodi se.

Kosovo je do sada prihvatilo 683 avganistanskih državljana.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjlalj Svečlja (Xhelal Svecla) je rekao i da će se prijem avganistanskih civila nastaviti tokom ove nedelje a na osnovu plana za njihov prihvat.

Kosovske vlasti su ranije saopštile da će prihvatiti oko 2.000 avganistanskih državljana koji su sarađivali sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama koje su članice NATO-a.

Prva grupa Avganistanaca na Kosovo je stigla 29. avgusta 2021. godine.

Na osnovu važećih zakona, oni na teritoriji Kosova mogu da borave do godinu dana.

Očekuje se da će avganistanski civili privremeno boraviti na Kosovu dok se ne pripremi njihova dokumentacija za odlazak u SAD ili u druge države članice NATO-a.


XS
SM
MD
LG