Dostupni linkovi

Kuršumlija: Prekinuli prijateljstvo zbog politike


Dejan Milošević i Milija Milenković
Dejan Milošević i Milija Milenković
Dvojica lokalnih političara iz Kuršumlije zbog politike prekinuli su prijateljstvo nakon decenija druženja. Koliki je jaz između njih stvoren govori i to da se jedan drugom ne javljaju kada se sretnu, a i odbacuju svaku pomisao da mogu da se pomire. I jedan i drugi priznaju da je politika kriva za prekid njihovog prijateljstva.

Nakon decenija druženja, Dejan Milošević, prvi čovek Ujedinjenih regiona u Kuršumliji i Milija Milenković, šef odborničkog kluba Srpske napredne stranke prekinuli su svaki kontakt.

Milošević je u opoziciji, dok Milenković predvodi odborničku grupu SNS koja je na vlasti u ovom gradu. Obadvojica kažu da su odrasli zajedno i decenijama se družili, posećivali i ispomagali se.

"Poznajemo se od rođenja. Ja sam stariji od njega godinu, godinu i po", kaže Milenković.

"Maltene 40 godina smo se družili. I do pre nekoliko godina. Dok nismo počeli da se bavimo politikom", kaže Milošević.

"Družili smo se sve dok politika nije učinila ono što je učinila", objašnjava Milenković

I ne samo da su prekinuli druženje, već jedan drugom se ne javljaju ni kada se sretnu na ulici. Kažu da su pale teške reći i da nakon toga nema potrebe ni za pozdravljanjem kada se sretnu.

"Do pre godinu i po dana i bilo je: zdravo za zdravo. Ali, sada nema ni toga", kazao je Milošević.

"Teške reči su pale, znate. Ne javljamo se jedan drugom. Nema ni razloga za javljanjem", obrazlaže Milenković.

Koliko je politika učinila da su od prijatelja postali ljuti protivnici, govori i to da odbacuju svaku pomisao da bi mogli da se pomire i političke razlike sklone u stranu.

"Mi nismo deca, kao što smo bili, pa se posvađamo oko fudbala i sutra ponovo igramo fudbal", objašnjava Milenković.

"Mislim da je to posle svega vrlo, vrlo teško", kaže Milošević.

"Ništa ne može da bude kao što je bilo", kazao je Milenković.

Inače, Milošević i Milenković nisu jedini u ovom malom gradu koji su prekinuli prijateljstvo zbog politike. Nekoliko desetina građana ovog grada zbog političkih razlika prekinuli su i kumstva, pa čak i rođačke veze.
  • Slika 16x9

    Miloš Ivanović

    Kao dopisnik Radija Slobodna Evropa radi od 1999. godine. Izveštava sa prostora juga Srbije, uz administrativnu granicu Srbije i Kosova. Ranije radio za više dnevnih novina, te nekoliko godina i za novinsku agenciju AFP. Živi u Kuršumliji.

XS
SM
MD
LG