Dostupni linkovi

Kurspahić: Ambijent ekstremizma


Kemal Kurspahić, novinar
Prošlonedjeljni težak zločin u Norveškoj, u kojem je ubica vođen mržnjom prema „kulturnom marksizmu i muslimanskoj dominaciji“ detonirao eksplozivnu napravu pred zgradom vlade i zatim sistematski likvidirao mladež okupljenu u ljetnom kampu vladajuće Laburističke stranke – ukupno 76 potpuno nevinih žrtava – potakao je odavno potrebna samoispitivanja u demokratskom svijetu u vezi s paranojom, kesnofobijom i antiislamskim osjećanjima i pokretima. Neki od onih koji odavno upozoravaju na rastuću islamofobiju, bilo iz iskrenog osjećanja potrebe za očuvanjem otvorenih društava i vjerske i rasne tolerancije – bilo iz straha za budućnost u zemljama suženih vjerskih i ljudskih prava, požurili su da izraze olakšanje da je ovog puta počinilac masovnog zločina hrišćanski a ne islamski ekstremista. Nedjelju dana kasnije, pokazuje se kako ovo nikako nije povod za trijumfalizam tipa „nismo-li-odavno-to-govorili“. Slijepa mržnja kojom je vođena ruka masovnog ubice u Norveškoj posljedica je i ogledalo iste netrpeljivosti kojom su rukovođeni i brojni počinioci zločina navodno „u ime islama“ širom svijeta.
Jedino koristan odgovor bio bi ozbiljan pokušaj da se ovim povodom sagledaju izvori i manifestacije ekstremizma i mržnje i da se svako u svom domenu pozabavi suzbijanjem tog zla.

Zločin u Norveškoj mogao bi biti poučan samo za one koji žele da iz te tragedije nešto nauče. Fanatici, koji se rukovode osjećanjem kako u ime viših ciljeva – vjere, nacije, ideologije – mogu i terorisati i ubijati nevine, ni u ovako drastičnim povodima ne mogu vidjeti ništa poučno.

Tako se samo nedjelju dana kasnije i povodom tragedije u Norveškoj gotovo u istom dahu govori i o tom širem kontekstu opasnih razmjera vjerske mržnje i o pitanjima „islamske prijetnje“ koja je masovni ubica razradio u svom sada već globalno distribuiranom i proučavanom manifestu. Tako će, osim onih koji su upozoravali na štetne posljedice širenja antiislamskih osjećanja, na svoje doći i zagovornici „sukoba civilizacija“ koji već danas s razumijevanjem govore o tome kako je masovni ubica ukazao na realan problem savremenog svijeta a to onda znači i obnavljanje kampanje protiv imigracije i ideje otvorenih društava čije su neizbježne posljedice ugrožavanje manjinskih prava, širenje otuđenosti pa i ekstremnih akata i s jedne i sa druge strane.

Jedino koristan odgovor bio bi ozbiljan pokušaj da se ovim povodom sagledaju izvori i manifestacije ekstremizma i mržnje i da se svako u svom domenu – bilo da je riječ o društvu u cjelini, o medijima ili vjerskim zajednicama – pozabavi suzbijanjem tog zla.

U našem, bosanskohercegovačkom slučaju, ta zadaća je utoliko komplikovanija što mržnja objektivno nalazi plodnije tlo u ambijentu još nezacijeljenih ratnih uspomena u kojima je predratna indoktrinacija osjećanjima ugroženosti proizvela ekstremne oblike nasilja s kulminacijom u genocidu. Stvar se dodatno komplikuje s održavanjem u javnom opticaju ideja kojima su opravdavana ratna zlodjela i sistematsko institucionalno poricanje genocida kojim se dodatno povrjeđuju preživjeli.

Mustafa Cerić, Reis-ul-Ulema islamske zajednice u BiH, arhivska fotografija
Ali, krajnje je uznemirujuće ako se i na te manifestacije isključivosti odgovara jezikom isključivosti pa i mržnje. Kad, recimo, vođa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom nedavne debate o predloženom ukidanju ocjenjivanja iz vjerske nastave u javnim školama prijedlog da ta ocjena – zbog ravnopravnosti - ne ulazi u prosjek ocjena učenika poistovjećuje s „pripremama nove Srebrenice“ i grmi kako „ne damo djecu da ih uče bezbožnici“; kad insinuira da je predloženo ukidanje ocjenjivanja iz vjereonauke u školama uvod u ugrožavanje prava na džamije, medrese i samo muslimansko ime; kad predsjednici Helsinškog komiteta – imenom i prezimenom – poručuje kako radi za one koji mrze muslimane; ili kad njegov zamjenik u direktnom miješanju u izborni politički proces bošnjačke političare sklone pregovorima i kompromisima optužuje kako su „ubačeni srpski igrači“ na bosanskohercegovačkoj sceni onda to prije doprinosi poticanju a ne suzbijanju isključivosti i mržnje. Tome, ali i sužavanju prostora slobodnog javnog dijaloga, doprinosi i sve raširenija tendencija optuživanja svakoga ko se ne slaže sa stavovima vjerskog poglavara za "islamofobiju": takav pristup krajnje je štetan za perspektive demokratije u Bosni i Hercegovini.

Na ovom portalu je nedavno objavljen izvještaj o raspravi o ulozi Islamske zajednice u suzbijanju ekstremizma („Islamska zajednica BiH obavezna suzbijati radikalizam“) u kojem je citiran i stav reisa Cerića povodom prošlogodišnjeg teorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu. On je tada rekao: „To su ljudi, kao u svakom drugom društvu, skloni kriminalu, teroru, skloni da krše prava, skloni da ne poštuju pravila društva u kome se živi. O tim ljudima treba da vode brigu oni koji su zaduženi za našu sigurnost, mir, i oni treba prate te ljude, a ne Islamska zajednica. Dakle, ja se ne osjećam pozvanim da to komentiram, ni pozitivno, ni negativno. To je stvar države“.

Odbijanje da se s pozicije najvišeg vjerskog službenika "ni pozitivno - ni negativno" govori o vjerskom ekstremizmu, umjesto da se njegov moralni autoritet koristi za suzbijanje mržnje, na žalost više ohrabruje nego što suzbija ekstremizam.
XS
SM
MD
LG