Dostupni linkovi

Rekordno niska vrednost dinara prema evru


Dinar je danas, nakon dana oporavka, dostigao rekordno nisku vrednost prema evru od uvođenja te valute 2002. godine i zvanični srednji kurs je 97,46 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Prema zvaničnom srednjem kursu NBS, evro vredeti oko 13 para više nego juče. Centralna banka juče nije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu, a od početka godine prodala je 37 miliona evra kako bi sprečila prevelike dnevne oscilacije kursa.

Guverner Narodne banke Radovan Jelašić izjavio je kako nema razloga za strah, te da neće biti ni rasta ni pada većeg od 30 para. Gorivo u Srbiji poskupelo je danas u proseku 85 para po litru.

Profesor Filozofskog fakulteta, ekonomski analitičar, Miodrag Zec, kaže za RSE da je ova situacija očekivana.

“Očekivano je zato što je Centralna banka smanjila kamatne stope, referentne stope i što je smanjila obaveznu rezervu. Sama ta činjenica dovela je do više dinara na tržištu, a istovremeno ti dinari nisu završili u plasmanima, kreditima, investicijama, nego su završili u transormaciji u devize kao najboljem načinu da se očuva vrednost imovine,” kaže Zec istovremeno izrazivši zabrinutost.

"Zabrinjavajuće je utoliko što Srbija nikako da se izbori za jednu politiku da je kurs izraz izvozne sposobnosti naše privrede i da se okrenemo izvozu, umesto da se okrećemo uvozu i zaduživanju da bismo finansirali taj uvoz i domaću potrošnju,“
rekao je on.

Zec smatra da Srbija treba da imamo pravi fluktuirajući ili plivajući kurs i da Narodna banka uopšte ne interveniše.

"Mi to nemamo. Guverner sprovodi takozvano upravljanje deviznim kursom, tako što priča da dinar slobodno pliva, a kad god preti da se malo zadavi ili napije malo vode, on baci pojas za spasavanje. Znači on povremeno interveniše. Ja mislim da bi prava politika bila da Narodna banka uopšte ne interveniše na tržištu i onda bismo mi znali koja je to ravnotežna situacija i koji je to ravnotežni kurs,“
smatra Zec.
XS
SM
MD
LG