Dostupni linkovi

SAD očekuju konstruktivnost Vučića i Kurtija povodom evropskog predloga


U Briselu će se, prema najavama, 27. februara sresti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti a pred njima će biti francusko-nemački predlog za buduće odnose Kosova i Srbije (arhiva)
U Briselu će se, prema najavama, 27. februara sresti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti a pred njima će biti francusko-nemački predlog za buduće odnose Kosova i Srbije (arhiva)

Sjedinjene Države saopštile su da snažno podržavaju predlog Evropske unije o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i pozvale lidere dve zemlje na konstruktivnost.

“Očekujemo da dvojica lidera priđu susretima u konstruktivnom duhu potrebnom da se napreduje u skladu sa njim”, istaknuto je u odgovoru Stejt departmenta za Glas Amerike 24. februara.

U Briselu će se, prema najavama, 27. februara susresti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti.

Pred njima će biti plan, podržan od Evropske unije (EU) i SAD, poznat kao francusko-nemački predlog za buduće odnose Kosova i Srbije.

Iz Stejt departmenta za Glas Amerike ukazali su da je važno da Srbija i Kosovo iskoriste razgovore da iskažu posvećenost mirnoj budućnosti regiona.

"Srbija i Kosovo kroz dijalog treba da postignu sveobuhvatni sporazum. Verujemo da normalizovani odnosi između Kosova i Srbije u konačnici treba da budu usmereni na uzajamno priznanje. Napredak u dijalogu otvoriće vrata evropskim integracijama i od suštinskog je značaja za bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu", navedeno je u pisanom odgovoru Stejt departmenta.

Kakav će biti konačni stav kosovskog premijera Aljbina (Albina) Kurtija i srpskog predsednika Aleksandra Vučića, trenutno nije poznato.

Međunarodni posrednici plan su vlastima u obe zemlje predstavili u septembru 2022. godine.

U tom dokumentu, koji su javno podržale SAD, Nemačka i Francuska, se eksplicitno ne pominje međusobno priznanje ili učlanjenje Kosova u Ujedinjene nacije.

U međuvremenu su predlog EU u načelu prihvatili i premijer Kosova i predsednik Srbije.

XS
SM
MD
LG