Dostupni linkovi

Muslimanski vjernici slave Kurban bajram


Saudi Arabia -- Muslim pilgrims gather at Mount Arafat, southeast of the city of Mecca, 26Nov2009
Saudi Arabia -- Muslim pilgrims gather at Mount Arafat, southeast of the city of Mecca, 26Nov2009

Stotine miliona muslimanskih vjernika širom svijeta danas slave Kurban bajram.

U Sadijskoj Arabili, više od dva miliona muslimana se skupilo kako bi učestvovali u Hadžiluku, islamskom hodočašću u Meku i Medinu.

Kurban ili Hadžijskim bajramom se obilježava žrtvovanje životinje, u spomen na Abrahama koji je bio spreman žrtvovati svog sina Ismaela, ali ga je u posljednjem trenutku u tome spriječio anđeo Gabrijel i ponudio mu ovcu za žrtvu umjesto sina.

Vjernici ujutro odlaze u džamije, gdje klanjaju sabah-namaz, čekajući da izađe sunce, a onda klanjaju bajram-namaz.

Potom odlaze kućama i priremaju žrtve - obično je to brav koji se kolje prema šerijatskim pravilima, a dio žrtvenog mesa dijeli se najsiromašnijima.

Kurban-bajram počinje dva mjeseca i 10 dana nakon mjeseca posta - ramazana.

Naziva se još i Hadži-bajram, jer vjernici odlaze na hodočašće (hadž) u islamski sveti grad Meku u Saudijskoj Arabiji, što je jedna od pet obaveza muslimanskih vjernika.

U Meki, vjernici su počeli obred kamenovanjem stećaka koji predstavljaju sotonu.

POPLAVE i H1N1

Tri stećka u dolini Mini, blizu Meke, gađaju u spomen na događaj kada je prorok Ibrahim, prema Kuranu, triput odolio sotonskoj napasti da ne posluša Božji poziv i ne žrtvuje svog sina Ismaila.

Svaki vjernik mora baciti po sedam kamenčića na svaki od stećaka, simbol sotone (šejtana), koji su posljednjih godina pretvori u tri betonska bloka visoka oko 25 metara, kako bi se smanjila gužva pri obredu i mogućnost da netko strada u gužvi.

Vlasti se nadaju da će ovogodišnji obred proteći u miru, s obzirom na loša iskustva, kada su vjernici ginuli u stampedima.

Most s pet katova otvoren je kako bi se usmjeravalo mnoštvo vjernika koji žele izvršiti obred.

Centralna bajramska svečanost Kurban-bajrama održana je i u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Bajram-namaz je imamio i bajramsku hutbu uputio reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić. On je poručio da ljudi treba što više da se priblže bogu, "jer
onaj koji je blizak bogu, blizak je i čovjeku kome treba ljudska ljubav i pomoć".

"Malo je trenutaka kao što je ovaj današnji kada se najozbiljnije moramo zapitati šta je to što nas približava, a šta je to što nas udaljava jedne od drugih", rekao je Cerić. On je na kraju poželeo da "Kurban-bajram vrati vjeru i nadu u bolji i srećniji život i da među ljudima vlada sloga".

Prvoga dana hodočašća, u srijedu, snažan se pljusak obrušio na Meku i Džedu, pri čemu su, prema posljednjim podacima, poginule 83 osobe, među kojima sedmero hodočasnika.

Međutim, nisu samo vremenske nepogode pogodile zapad Saudijske Arabije – od virusa H1N1 od subote je umrlo četvero hodočasnika.

Tim virusom zasad je zaraženo 67 hodočasnika, što će, prema očekivanjima vlasti, spriječiti veći dolazak domaćih vjernika.

XS
SM
MD
LG