Dostupni linkovi

Spaljivanje Kurana ozbiljna je uvreda knjige i vere


Sveštenik Teri Džouns ispred svoje baptističke crkve u Floridi, 8. septembar 2010
Sveštenik Teri Džouns ispred svoje baptističke crkve u Floridi, 8. septembar 2010
Mala hrišćanska grupa iz američke države Floride potvrdila je svoju nameru da organizuje spaljivanje Kurana na devetogodišnjicu terorističkih
napada na SAD 11. septembra, uprkos brojnim osudama i upozorenjima iz svoje zemlje i iz sveta.

Nameru ove grupe osudile su gotovo sve zvanične političke i verske institucije širom sveta - od SAD, preko Evrope do Vatikana.

Sveštenik baptističke crkve Teri Džouns izjavio je da treba "poslati jasnu poruku radikalnim muslimanima".
Hilari Klinton izrazila je žaljenje što je jedna mala grupa iz Gejnsvila na Floridi dobila toliko pažnje svojim "sramotnim načinom obeležavanja napade 11. septembra".
On je rekao da uprkos pritiscima oni neće odustati od svoje namere

"Naše spaljivanje Kurana je poziv da skrenemo pažnju da nešto nije u redu. Možda je vreme za novi način suprostavljanja terorizmu", rekao je Džouns..

Američka državna sekretarka Hilari Klinton i ministar odbrane Robert Gejts u četvrtak su se pridružili osudama namere spaljivanja muslimanske
svete knjige 11. septembra. Oni su rekli da će unišatavanje Kurana samo rasplamsati napetosti i dovesti Amerikance u inostranstvu u opasnost.

Klintonova je rekla da su ti planovi "sramotni" i da ne predstavljaju Ameriku ili američke vrednosti verske tolerancije i uključivosti. Ona je takođe
Poštansko sanduče ispred baptističke crkve
izrazila žaljenje što je ta mala grupa iz Gejnsvila na Floridi dobila toliko pažnje svojim "sramotnim načinom obeležavanja napade 11. septembra".

Zabrinutost je izrazio i komandant američkih snaga u Avganistanu general Dejvid Petreus govoreći za američku TV mrežu NBC.

“Zabrinuti smo da će se slika paljenja Kurana koristiti na isti način na koje ekstremisti koriste slike iz Abu Graiba, to su slike koje su neizbisive i ostaće upampćene zauvek. To će koristiti naši protivnici, oni koji žele da podstaknu nasilje i da raspale javno mnenje protiv nas i protiv naše misije ovde u Avganistanu i, nesumjivo protiv naših misija širom sveta”, rekao je on.

Inicijativu su takođe osudili i generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, šefica diplomatije EU Ketrin Ešton i Ujedinjene nacije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je na sinoćnoj dodeli nagrade kontroverznom danskom karikaturisti Kurtu Vestergardu, čije su karikature proroka Muhammeda izazvale osude i talas nasilja u islamskom svetu, istakla kako se u ovom slučaju radi o umetničkoj slobodi koja je u Evropi dopuštena, bez ozbzira koliko je karikatura nekima bila odvratna, a nekima prihvatljiva. O pokušaju paljenja Kurana nemačka kancelarka bila je jasna.

“Nije reč o kontradikciji. Evropa je mesto gde postoji sloboda verovanja i religijskog uverenja, gde se religije poštuju, i to je nešto najvrednije. Ali namera fundamentaliste, poput ovog pastora u Sjedinjenim državama, da spali Kuran, to je nepoštovanje, sramota i sasvim pogrešno”, rekla je Merkelova.

U osudama se priključio i Vatikan koji je poručio da je to "ozbiljan potez uvrede knjige koju jedna verska zajednica smatra svetom".

"Moramo da izrazimo veliku zabrinutost zbog inicijative paljenja Kurana na dan teroristickih napada 11. septembra”, rekao je portparol Vatikana Federico Lombardi.

Gradske vlasti Gjensvila na Floridi sastale su se da vide kako će obezbediti taj skup. Jedan gradski zvaničnik je rekao da se tim činom krši zakon kojim se zabranjuje paljenje vatre na otvorenom i da bi počinioci mogli da budu kažnjeni novčanom kaznom od 250 dolara, kao i da bi moglo biti hapšenja.

Muhammad Musri, imam koji živi na Floridi posetio je u sredu Jonesa kako bi pokušao da ga uveri da odustane od plana da spali Kuran.

“On nije rasist. Istina, ne zna mnogo o Islamu ali verujemo da ovim načinom želi da upozori na 11. septembar. Nastavićemo da razgovaramo s njim kako bi ga odvratili od ovoga čina”, rekao je Musri.
XS
SM
MD
LG