Dostupni linkovi

Tisuće Ivana na Kupresu


Za obaranje rekorda bilo je potrebno 1.100 Ivana

Zahvaljujući Udruzi Kupreški kosci i Zavičajnom klubu Kuprešaka u Zagrebu, na Kupreškoj visoravni se, uz proslavu obiteljske nedjelje i patrona gradske crkve, okupilo gotovo 3.000 Ivana iz zemlje, susjedstva i dijaspore.

Nadmašili su sva očekivanja i osigurali obaranje Guinnessova rekorda s ljudima istog imena na jednom mjestu.

Već od ranih jutarnjih sati kilometarske kolone vozila kretale su se prema Kupresu, a u taj gradić se, prema policijskim procjenama, slilo više od 30.000 ljudi.

Među njima i gotovo 3.000 Ivana iz cijele regije, evropskih, pa i prekooceanskih zemalja.

"Dolazim iz Širokog Brijega, sa svojim unukom. Šta me motiviralo – htjeli smo doć' i gotovo", kaže sugovornik.

Drugi navodi da dolazi iz Rakitna, Slovenija.

"Mi smo iz Rakitna. Ima nas oko 70, u nekoliko grupa", priča sugovornik, a drugi dodaje: "Ja sam iz Sesveta, to je kraj Zagreba. Isto mi nije bilo mrsko doć'. Super mi je ovdje".

Jedan Kuprešak kaže u izjavi za Radio Slobodna Europa da živi u Zaprešiću, nedaleko od Zagreba, ali da se rado voli doći doma jer je "sve prekrasno". "Jako sam zadovoljan što sam ovdje", dodaje.

"Ja sam doša' iz Splita. Drago mi je to, nema granica. Samo da je Ivan i da smo tu. I da nas ima toliko", ističe jedan Splićanin.

Ideju za ovo okupljanje organizatori su crpili iz pjesme u kojoj je opjevan trenutak kada su Kuprešaci morali napustiti svoja ognjišta, a pjesma govorila da će se vratiti Ivan sa tisuću momaka.

"Pjesma koja je pjevana, je 'Moj Ivane' i baštinimo je već 25 godina u kontinuitetu. Ovaj projekat se ne radi jedan dan. Ovaj se projekat radi već punih 25 godina i sad smo došli do realizacije toga", kaže predsjednik "Kupreških kosaca" Matko Ćurković.

Organizatore je pomogla i lokalna samouprava.

"Motiviralo nas je što je trend iseljavanja, a mi hoćemo da se zadržimo ovdje. Ovo je samo jedan vid podrške i opsanka života na Kupresu", ističe načelnik Kupresa Milan Raštegorac Komo.

Potpora je stigla i iz susjedne Hrvatske.

"Ivan je došao u ovaj lijepi kraj koji pokazuje opstojnost života, budućnosti, mislim da je nešto prelijepo", kaže savjetnik hrvatske predsjednice Ante Deur.

Za obaranje rekorda bilo je potrebno 1.100 Ivana, a akreditaciji je pristupilo njih 2.973, a na postrojavanju bilo 2.325.

Sve se odvijalo pod budnim okom službenog notara i Guinnessove sutkinje iz Londona.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG