Dostupni linkovi

Kupchan: SAD ne prave veliku koaliciju u Srbiji


Charles Kupchan
Charles Kupchan
Philip Reeker, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Philipa Gordona, koji 8. jula stiže u Srbiju, već drugi dan u Beogradu razgovara sa političkim liderima Srbije. Neposredno pred Reekerov dolazak u Srbiju deo partijsko-medijske čaršije emitovao je spekulaciju da posetu tog visokog funkcionera State departmenta i njegovog šefa Gordona treba čitati kao lobiranje Sjedinjenih Država da se razvrgne vladin savez u nastajanju i stvori velika koalicija – između demokrata i naprednjaka.

Američki sagovornik Radija Slobodna Evropa, viši saradnik uticajnog Saveta za spolju politiku (Council on Foreign Relations) demantuje, međutim, verodostojnost tog proizvoda domaće srpske spin radinosti.

Reeker nastavlja posetu Beogradu razgovorima sa srpskim zvaničnicima, a do kraja dana trebalo bi da se sastane i sa liderom Demokratske stranke Borisom Tadićem.

Američka administracija saopštava da je njegova poseta deo redovne diplomatske aktivnosti u regionu, dok se nezvanično saznaje da se od novog mandatara Ivice Dačića tražilo pojašnjenje nekih njegovih spornih izjava vezanih za Kosovo. Među njima je posebno negativno ođeknula ona o tome da se Albanija i Srbija dogovore o podeli Kosova, kao i izjava o povratku srpskih bezbednosnih snaga na Kosovo.

Američki diplomata došao je u posetu Srbiji očekujići da dobije garancije od čelnika buduće vlade da će ona sprovoditi sve dosadašnje dogovore sa Kosovom. Upadljivo je, međutim, da lideri političkih stranaka koje će činiti novu koaliciju na vlasti, među kojima je i Aleksandar Vučić, izbegavaju bilo kakav odgovor o tome šta je uopšte bila tema razgovora sa Rikerom.

“Razgovarao sam sa gospodinom Reekerom dugo – sat i 40 minuta. O sadržini razgovora ne mogu da kažem ni jednu jedinu reč – takav je dogovor, a ja dogovore poštujem. Dogovoreno je sa gospodinom Reekerom da se ne izlazi u javnost i da ni jednu reč ne iznosimo o tome o čemu smo razgovarali”, rekao je Vučić.

Philip Reeker
Philip Reeker
I dok se i dalje spekuliše da je američki gost pominjao i veliku koaliciju, sve govori da Reekera i njegovog imenjaka i pretpostavljenog - Philipa Gordona, izaslanike sekretarke Hillary Clinton, više interesuje politika buduće vlade nego ličnosti i stranke koje će je sastavljati, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa Charles Kupchan, visoki saradnik uticajnog vašingtonskog Saveta za spoljnopolitičke odnose i profesor međunarodnih odnosa na Georgetown univerzitetu:

„Očekivao bih da su Reeker i Philip Gordon mnogo više zabrinuti oko politike nego oko ličnosti. Oni razgovaraju sa glavnim igračima Ivicom Dačićem, Tomislavom Nikolićem i drugima o njihovoj politici, stavljajući jasno do znanja da se SAD nadaju da će Srbija ostati na putu evropskih integracija i da neće dovesti u pitanje napredak postignut po pitanju Kosova“, kaže Kupchan i dodaje da ne veruje da bi se SAD mešaju u sastav buduće srpske vlade:

"Bio bih iznenađen kada bi SAD na bilo koji način pokušale da intervenišu. To je isključivo na strankama u Srbiji i pregovorima među ključnim igračima.“

Istovremeno, Kupchan dodaje da su američki zvaničnici zabrinuti zbog nedavnih izjava lidera SPS-a Ivice Dačića i poruka predsednika Nikolića.

"Neke Dačićeve izjave i Nikolićeve poruke „pojačavaju strepnju od nazadovanja oko važnih regionalnih pitanja, tako da mislim da će SAD i EU poslati poruku da je važno ostati na kursu napretka koji postignut oko Kosova i da će proevropska orijentacija Srbije zavisiti od ostajanja na tom kursu", naglašava Kupchan.

Kosovo tema broj jedan

Mandatar za sastav Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da se SAD ne mešaju u formiranje nove vlade, ali i da razume želju američke administracije da se upozna sa njenim ciljevima.

On je, međutim, posredno i sam potvrdio da je Kosovo bila tema broj jedan u njegovom razgovoru sa Reekerom izjavom datom odmah nakon susreta sa američkim diplomatom da će buduća vlada primeniti sve što je prethodna u Briselu sa Prištinom dogovorila.

„Neosnovano se podgrevaju sumnje da nećemo poštovati sporazume", rekao je Dačić, dodavši da ne postoji ozbiljna država na svetu koja će reći da neće sprovesti dogovoreno. Dodao je, međutim, da se mora voditi računa o nacionalnim interesima, ne objasnivši šta je time hteo da kaže.

Sa ocenom mandatara vlade saglasan je i njegov koalicioni parter Mlađan Dinkić, lider Ujedinjenih regiona Srbije, koji se takođe sreo sa Philipom Reekerom. On je, međutim, upozorio da se o dogovorenom u Briselu „saznaje na parče“, ali je i obećao da će javnost u potpunosti biti obaveštena o svim postignutim dogovorima „čim dobijemo kompletnu dokumentaciju o razgovorima Beograda i Prištine“.

Sa Philipom Reekerom sreo se i šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borko Stefanović i preneo da je postignuta saglasnost o nužnosti nastavka dijaloga sa Kosovom i implementaciji svih do sada postignutih sporazuma.

„Reeker je izneo očekivanja Sjedinjenih Država u pravcu da se dijalog nastavi i da se do sada postignuti dogovori implementiraju. Složili smo se i oko toga da je moguće dijalog podići na politički nivo, tj. na viši nivo samih pregovarača u cilju rešavanja težih pitanja i lakše implementacije dogovora koji se postižu sa Prištinom“, rekao je Stefanović.

Podsetimo, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Philip Reeker doputovao je u utorak u trodnevnu posetu Beogradu, a pomoćnik šefice američke diplomatije Philip Gordon posetiće Srbiju 8. i 9. jula.
XS
SM
MD
LG