Dostupni linkovi

Kulturno ljeto u Hrvatskoj: Od opereta i teatra do „Prodigya“


Otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara 2013.
Kultura je važan dio turističke ponude na Jadranu – od Dubrovačkih ljetnih igara na krajnjem jugu do teatra Ulysses na Brijunima pored obale Istre na sjeveru. Ljetni festivali za mlade sve su kvalitetniji i sve bolje posjećeni, pa je časopis Forbes šibenski festival „Terraneo“ uvrstio među 10 najboljih europskih ljetnih festivala.

Ljetna kulturna ponuda na hrvatskoj obali je prebogata, i samo na nabrajanje potrošili bismo - pola sata! Zato predstavimo ono što je po našem sudu najzanimljivije.

Na malom Brijunu 13. godinu zaredom odvija se projekt tandema Šerbedžija - Udovički „Ulysses teatar“, ove godine od 6. srpnja do 25. kolovoza.

Zagrebački glumac Ozren Grabarić iz Dramskog kazališta „Gavella“ treću je sezonu za redom u „Ulysses teatru“ i ima glavne uloge u tri prestave - Odiseja u istoimenoj drami Gorana Stefanovskog, Artura Uija u Brechtovom komadu i glavnu ulogu u novom komadu Ive Štivičića „Shakespeare u Kremlju“, koji je koprodukcija kazališta Ulysses i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

„Publika dolazi i sjajno reagira! Ja mislim da je to i za publiku jedan sjajan doživljaj doći na predstavu u ovu tvrđavu na Malom Brijunu koja je apsolutno jedan fenomenalan prostor i možda jedan od najboljih protora što se tiče ambijentalnog teatra. Ima neku posebno energiju, neki poseban život i neke svoje zadatosti koje moramo savladati mi kao glumci – a isto tako i redatelji - i kada sve to ukomponiramo u predstavu, onda to bude jedan snažan kazališni događaj", kaže Grabarić.

Časopis „Forbes“ uvrstio je šibenski festival aternativne glazbe „Terraneo“ među deset najboljih europskih festivala ovoga ljeta.

Keith Flint, The Prodigy
Keith Flint, The Prodigy
Udarni je bio nastup grupe Prodigy sa 15.000 posjetitelja, a nastupali su i Calexico, Gang Of Four i My Bloody Valentine.

Boje regije branili su među ostalima i Dubioza kolektiv, Mayales i Bosnian Rainbows. Petak mu je treći – posljednji – dan, a o festivalu za naš radio govori glasnogovornik Luka Pavić.

„To da se 'Teranneo' malo po malo probija i izvan granica Hrvatske ne čudi, jer očito da su uz dobru organizaciju i dobar glazbeni program i podneblje, lokacija i more nešto što je mamac kako za strane turiste, tako i za strane novinare. I eto – malo po malo za 'Terraneo' se zna i vani i stvarno dolazi nam već dosta stranih posjetitelja", navodi Pavić.

Core business

Pedeset i deveto „Splitsko ljeto“ u svom tradicionalnom terminu od 14. srpnja do 14. kolovoza naglasak u svom programu ima na premijere u vlastitoj produkciji.

Sa predstava Ulysessa
„Podatak da smo u nekih dvadesetak dana producirali čak 5 premijera – što opernih, što dramskih, što baletnih – mislim da je svakako poduhvat vrijedan pažnje. Sve je počelo na Peristilu – tu je bila premijerno izvedena opera 'Povratak mornara' Franza von Suppea, čovjeka koji je 'izumio' operetu, a koji je inače rođeni Splićanin. To je opera koja je dugo vremena bila zaboravljena, a koja se u potpunosti bavi Dalmacijom i stoga je posebno važna za Hrvatsku i za Split", kaže za naš radio glasnogovornik „Ljeta“ Davor Vuković.

Uz Suppea tu je bio i Wagnerov „Ukleti Holendez“ – prvi Wagner na „Splitskom ljetu“ - dvije dramske i jedna baletna premijera, kao i niz gostujućih programa.

Ovogodišnje 64. po redu Dubrovačke ljetne igre od 10. srpnja do 25. kolovoza imaju na repertoaru čak 136 raznih događanja – teatar, operu, film, glazbu i razna popratna događanja. Novi intendant Igara Krešimir Dolenčić kaže za naš radio kako je ovogodišnji program zamislio kao svojevrsni „showcase“ - izlog.

„Ako je Dubrovnik pun i ako tu ima ljudi od četvrtog pa skoro do kraja desetog mjeseca, onda zaslužuje – ako ćemo gospodarskim rječnikom – da mu festivali i kultura postanu 'core business'. To jako lijepo zvuči, ali da bi se to postiglo, potrebna je ovakva jedna 'showcase' godina, da se pokaže što bi se moglo uraditi", dodaje Dolenčić.

I zato su pripremljene neke sasvim nove i drugačije stvari, kaže Dolenčić, i posebno ističe komad Bobe Jelčića koji se stopio sa aktualnim prijeporima oko apartmanizacije Srđa.

„Jer, 'Dubrovačke ljetne igre', kao i na neki način hrvatski kulturni PR i turizam zapali su u određenu kolotečinu u kojoj je – kao što mi to volimo reći – sve spremno za promjene tako da se ništa ne promijeni. U tom smislu smo pokušali ipak nešto promijeniti i kontekstualizirati grad na jedan sasvim drugačiji način. Razvili smo nekoliko programa kakvih do sada nije bilo i koji zapravo problematiziraju sve to skupa, pa je u tom smislu primjerice predstava 'Ustajte, djeco“ Bobe Jelčića doista jedan vrlo živi dijalog sa postojećom gospodarskom i političkom situacijom ovdje koji je pogodio pravi trenutak!“, zaključuje Dolenčić.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG