Dostupni linkovi

Kulturni spomenici kao učitelji prošlosti


Unutrašnjost sarajevske Vijećnice
Evropska unija donirala je 6,6 miliona eura za obnovu vijećnica u Sarajevu i Novom gradu (bivšem Bosanskom Novom). Najveći dio novca, pet miliona eura, predviđen je za obnovu sarajevske Vijećnice kako bi ovaj dragulj i sinonim Sarajeva bio završen za dvije godine.

Kultruno nasljeđe Bosne i Hercegovine mora se sačuvati, a pogotovo kultura raznolikosti koja postoji, poruka je koja stiže iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Zaštita kulturnog nasljeđa predstavlja jednu od ključnih vrijednosti Evropske unije, kaže Peter Sorensen, specijalni predstavnik i šef delagcije EU BiH.

Peter Sorensen
Peter Sorensen
„Kulturno nasljeđe pospješuje kulturnu saradnju i promovira razumijevanje među različitim kulturama. Zato mi snažno podržavamo zaštitu kulturnih spomenika. To je ujedno i simbol ljudskog dostojanstva, uključujući činjenicu da se treba učiti iz prošlosti. U Bosni i Hercegovini, posebno zbog nedavnih dešavanja i zbog još nezacijeljenih rana, jako je važno promovisati i čuvati kulturno nasljeđe, zato što to pospješuje međuetničko razumijevanje i međukulturnu saradnju. To je jedan od temelja za stvaranje zajedničke vizije i za kretanje naprijed nakon onoga što je uništeno", kaže Sorensen.

Dodaje da je od 2008. Evropska unija je uložila 13 miliona eura u programe zaštite kulturnih spomenika.

"Težište ove investicije je obnova Vijećnice Sarajevo, ali naravno, pažnja je usmjerena i na druge kulturne spomenike širom ove zemlje. Sve ove zgrade i građevine zapravo su jako važne, ne samo za Bosnu i Hercegovinu nego za čitav region Jugoistočne Evrope, ali su ujedno i dio šire slike Evrope", ističe Sorensen.

Naglašava da Evropska unija u budućnosti planira da podrži događaje koji se tiču kulturnog nasljeđa pod programom IPA 2012-2013 i u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine u okviru Mostova kulture 2013-2014.

"Kako vrijeme odmiče, u Bosnu i Hercegovinu stiže sve više i više turista. Vrlo često se Bosna i Hercegovina nalazi na listama preporučenih mjesta za turiste, u časopisima National Geografic i slično, tako da je kulturno nasljeđe zaista karakteristika Bosne i Hercegovine koje se mora sačuvati. Ljudi širom svijeta su zainteresovani za vašu zemlju, za njenu prošlost i njenu budućnost. Zaista treba da njegujete tu kulturu i raznovrsnost koju imate", zaključuje.

Planirano je da se obnova Gradska vijećnice u Sarajevu završi u roku od dvije godine, najavio je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen:

„Ovo je ključni momenat koji je zaista pomogla Evropska komisija, pored toga što je u prethodnoj fazi, prije četiri godine uložila milion i dvjesta hiljada eura, tu je Republika Austrija 750.000 eura, tu je Kraljevina Španija uložila milion eura, tu su Federacija, Kanton, Općina i Grad uložili znatna sredstva. Ovo je dakle završni dio, ovo je zadnja faza. U toj zadnjoj fazi će se raditi instalaterski radovi, radiće se gipsana i slikarska dekoracija i sve ono što je potrebno da Vijećnica u enterijerima bude kompletno završena.

Prethodna će faza koja je još uvijek u toku omogućiti da skinemo skele sa Vijećnice u maju ili početkom juna i da fasadu, fasadnu stolariju i prozore kompletno završimo. Krov je završen, stabilizacija Vijećnice je u prethodnoj, prvoj fazi završena, tako da ćemo imati – od kad se izvođači uvedu u posao, negdje početkom aprila – za 24 mjeseca kompletnu Vijećnicu u punom sjaju. Sarajevo će dobiti svoj dragulj, dobiće nešto što je sinonim Sarajeva jer je to najskuplja građevina za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije u Bosni i Hercegovini. Interesantno je za sve tri vijećnice, i u Novom Gradu, i u Brčkom, i u Sarajevu, da je njegovan jedan specifičan pseudomavarski stil, koji je bio i inače poznat u Evropi, ali u Bosni i Hercegovini je posebno došao do izražaja.“


Načelnica Novog Grada, Snježana Rajlić, za obnovu Vijećnice u Novom Gradu kaže da je to poklon Bosni i Hercegovini, ali i lokalnoj zajednici:

„Zato što se vijećnica u Novom Gradu nalazi na samoj državnoj granici, na samom ulazu u Bosnu i Hercegovinu i kada bude obnovljena, to će biti dokaz da je Bosna i Hercegovina davno bila u Evropskoj uniji i davno bila dio evropskog naroda.“

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG