Dostupni linkovi

Kulturni turizam: Muzeji i tržište


Konferencija na Zlatiboru
Konferencija na Zlatiboru

“Muzeji i kulturni turizam, povezivanje različitosti”, naziv je Regionalne konferencije nacionalnih komiteta IKOM-a, odnosno Medjunarodnog saveta muzeja, koja se u sredu završava na Zlatiboru. Okupila je oko 60 muzejskih stručnjaka iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije, koji su tokom dva dana izneli svoja znanja i iskustva o položaju muzeja na turističkom tržištu. Suština je, muzeji moraju promeniti strategiju poslovanja, moraju sadržajima biti bliži publici, rekao je Slavko Spasić, direktor Prirodnjačkog muzeja Srbije, predsednik Nacionalnog komiteta Medjunarodnog saveta muzeja u Srbiji, i dodao da je neophodno povezivanje muzeja u regionu, gosti koji dolaze iz velikih svetskih destinacija žele da upoznaju različitost regiona:

“Muzeji moraju da promene strategiju poslovanja, moraju da pokažu da su kompanije koje se približavaju publici na jedan drugačiji i interesantniji način. To se zamera muzejima. Muzeji moraju da prestanu da budu učmali i dosadni, moraju da osluškuju šta to publika želi. U isto vreme mora postojati mnogo bolja komunikacija izmedju muzeja i turističkih organizacija. Kada pričamo o turističkoj ponudi nekako mi se čini da se akcenat daje na gastronomiji i na festivalima. Okej, i to treba da bude. Ali, ja često kažem, hrana za dušu su muzeji i ostale ustanove kulture gde bi trebali turisti više da ulaze i da pokažemo koliku kulturnu baštinu imamo i kakva je njena vrednost u odnosu na druge. Istovremeno, ideja je da sednemo zajedno sa turističkim radnicima i da im kažemo šta mi imamo, ali i da nam oni kažu kakve su manjkavosti rada muzeja kada se pravi veza sa turističkim tržištem.

I dobro je da smo se ovde na Zlatiboru okuplli mi muzejski radnici iz celog regiona, jer turisti iz velikih destinacija žele ponudu regiona. Oni ne žele pojedinačno ponudu naših bivših republika, i zato želimo da vidimo primere dobre prakse u regionu, a istovremeno želimo da napravimo jedan projekat zajedničke ponude čitavog regiona. Upravo zato smo ovu konferenciju i nazvali povezivanje različitosti. Koliko god da smo različiti, mi smo mnogo jedinstveni”, zaključio je Spasić, predsednik Nacionalnog komiteta muzeja Srbije, organizatiora zlatiborske konferencije.

Tokom dva dana na konferenciji čulo se 27 izlaganja koja su se odnosila na pozicioniranje kulturnih ustanova na turističkom tržištu regiona. Iskustva su slična, zaključak je Darka Babića, stručnjaka za muzeje na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Muzeolog Verena Perko iz Slovenije govorila je o arheologiji i turizmu, pitajući se da li su ove dve oblasti neprijatelji. Velika grupa muzeologa iz Makedonije govorila je o skopskim muzejima, čula se priča i o radu muzeja u Konjicu, BIH,kao i radu muzeja u Kotoru i Cetinju.

Danas su kustosi, muzejski stručnjaci iz regiona posetili muzej na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu, ovaj muzej na konferenciji predstavljen je kao jedan od lidera u kulturnom turizmu Srbije. Muzej u zlatiborskom selu Surogojnu, jedinstven u Srbiji, godišnje poseti oko 40 hiljada gostiju. „Sadržaji su uticali da naš muzej bude veoma posećen“ kaže viši kustos Svetlana Ćaldović:

„Naš uspeh je što nudimo zanimljive sadržaje koji se sviđaju piblici, mi pratimo vreme, pratimo savremene muzejske tokove ne samo u Srbiji već i u svetu. Zbog toga imamo sadržaje poput oživljavanja starih zanata,rekonstrukcije običaja i oživljavanja muzejske postavke .Takođe imamo dobru međunarodnu saradnju sa svetskim muzejima, posebno saradjujemo sa muzejima na otvorenom u Evropi, ali i celom svetu, jer mi smo jedini muzej na otvorenom u Srbiji“, rekla je kustoskinja Ćaldović.

„Dobro pozicionirane kulturne ustanove i unapređenje kulturnog turizma mogu da budu značajan segment privrednog razvoja Srbije“,istakao je je ministar kulture Srbije, Ivan Tasovac, otvarajući Regionalnu konferenciju međunarodnog saveta muzeja na Zlatiboru.

Jedan od prioriteta Ministarstva kulture Srbije su institucije, ali institucije nisu zgrade, institucije su ljudi, oni posvećeni ljudi koji svaki u okviru svog domena radi maksimalno i na taj način postiže uspeh. Moram reći da region deli i ono što su problemi i ono što su moguća rešenja. Čni mi se da je upravo korz umrežavanje moguće napraviti jedinstevn regionalniu kulturni proizvod. Država će podržavati rad institucija i to je njena obaveza, ali su uvek moguća i dodatna sredstva koja sama institucija može da obezbedi i unapredi svoj rad. Zbog toga je vrlo važno pozicioniranje kulturnih ustanova na turusitčkom tržištu u regionu, a tu vidim i polje dobrog povezivanja i unaprećenja saradnje medju kulturnim ustanovama u celom regionu“, rekao je ministar Tasovac.

Pokrovitelji konferencije o muzejima na Zlatiboru su Generalni sekretarijat Medjunarodnog saveta muzeja-Ikoma, sa sedištem u Parizu, Ministarstvo kulture Republike Srbije i Turistička organizacija Zlatibora.

XS
SM
MD
LG