Dostupni linkovi

Kulturna politika Novog Sada: O puzajućem fašizmu


Grafiti protiv bivšeg gradonačelnika Novog Sada
Grafiti protiv bivšeg gradonačelnika Novog Sada
Nakon Gradske biblioteke, Kulturnog centra, Pozorišta mladih i Gradskog muzeja, prema informacijama medija i najuglednija pozorišna institucija „Sterijino pozorje“ dobija nove čelnike. Kao mogućeg kandidata za mesto direktora spominju književnika Selimira Radulovića, nekadašnjeg pokrajinskog sekretara za kulturu u devedesetim godinama.

Publicista Teofil Pančić smatra da je u toku politička osveta, i da kulturne institucije danas vode oni za koje niko ne zna ko su.

“Vi kad pogledate strukturu jednog društva, jedne zemlje, jednog grada, vi ćete mnogo toga saznati kada vidite šta je mejnstrim. Da li je mejnstrim nekakva građanska kultura sa svim dobrim i lošim što uz nju ide, ili je mejnstrim to da se u jednom gradu smenjuje direktor zbog latiničnog pisma na ulazu u instituciju. Imati mejnstrim jedne vrste to je jedna poruka, imati mejnstrim druge vrste, ove vrste koja se sada uspostavlja u Novom Sadu, kad vam fašizam postane mejnstrim, onda imate problem“, kaže Pančić.

Publicista Mirko Đorđević kaže da je u Srbiji na delu “palanački fašizam”.

“Ne možemo mi govoriti o nekoj kulturnoj politici. Tu postoji jedna mnogo važnija matrica, a to je da, u narednih stotinak godina koristićemo Kosovo i Vojvodinu i neke druge teme, da bismo prikrili mrak u koji tonemo. Ovo što se sada vaskrsva na svakom koraku je neka vrsta palanačkog fašizma”, smatra Đorđević.

Aleksej Kišjuhas
Aleksej Kišjuhas
Sociolog Aleksej Kišjuhas smatra da građani treba da kažu „ne“ retrogradnim promenama.

“Ako imamo palanački fašizam, onda imamo i palanački antifašizam. Mnogima od nas je dovoljno da odemo na neku tribinu pa da kukamo ili da izađemo na glasanje, a ja mislim da upravo zbog ovakvog pristupa smo tu gde smo. Novi Sad je oduvek imao konzervativnih elemenata, pa i u najprogresivnijim periodima istorije. Suština je u tome kako ćemo odgovoriti na njih”, naglašava Kišjuhas.

Promene na čelu novosadskih institucija usledile su nakon prekomponovanja gradskih vlasti početkom septembra kada je koalicija oko Srpske napredne stranke preuzela vođenje grada. U novoj skuptšinskoj većini su i članovi udruženja Dveri koji su izbačeni iz istoimene stranke. Politička partija Dveri, inače najavila je kampanju protiv autonomije Vojvodine.

Publicista Teofil Pančić povodom ove inicijative kaže da je zahtev za ukidanje Autonomne Pokrajine Vojvodine legitiman, i dodao da je isto tako onda legitiman i zahtev za otcepljenje Vojvodine od Srbije.
XS
SM
MD
LG