Dostupni linkovi

Budva u štrajkovima, radnici traže izmirivanje dugova


Festival Grad Teatar u Budvi - iz arhive
Festival Grad Teatar u Budvi - iz arhive
Dok se novi gradski čelnici razmeću najavama da će i pored 60 miliona opštinskog duga ljetos organizovati skupe zabavne programe, kao što je koncert Eltona Džona, institucije kulture i mediji u Budvi grcaju u dugovima.

Zato je organizovan protest ispred Opštine Budva sa kojeg je zatražena hitna isplata dugova.

Učesnica protesta: Ovdje ne postoji jedna socijalna kategorija minimalne sigurnosti.
Protest ispred Opštine Budva organizovali su zaposleni u javnoj ustanovi "Muzej, galerija i biblioteka" koji već sedam mjeseci ne primaju platu a zbog besparice su neizvjesni i njihovi programi za ljeto.

"Najviše smo povrijeđeni tom ljudskom nesuosjećajnošću. Ovdje ne postoji jedna socijalna kategorija minimalne sigurnosti. U situaciji kada vam neko duguje 7 plata i kaže da svi ti važni projekti koji uzimaju mnogo para će biti otkazani A samo 10 dana izađe u javnost da se organizira koncert Eltona Džona i ostale budalaštine, to je onda stvarno na nivou carice Antonaete koja pita zašto ljudi umiru od gladi – dajte im kolače. Tako će i nama neko izići i reći da jedemo kolače pošto nemamo novca za kruh", kaže jedna od učesnica protesta.

Sa protesta je poslat zahtjev opštinskim čelnicima da se konačno krene u rješavanje izuzetno teške situacije u ovoj instituciji kulture.

Zajednički zahtjevi

Kulturnjaci kažu da nije jedini problem manjak novca. Za njihove privatne programe i organizatore pare se uvijek nekako nađu u gradskoj kasi.



Zaposlenima u javnoj ustanovi "Muzej, galerija i biblioteka" pridružilo se i nekoliko radnika službe zaštite, kojima posao često opasan i po život nije plaćen već pola godine.

"Došli smo da im damo podršku. Njihovi zahtjevi su i naši zahtjevi. U istom smo košu i žao mi je što nema više okupljenih, među njima i radnika organa uprave u sličnoj situaciji".

Kako je živjeti 7 mjeseci bez plate u najskupljem gradu na primorju:



Na protestu je bilo i nekoliko radnika Grad teatra kao i većina radnika TV Budva, koji su u štrajku već mjesec.

XS
SM
MD
LG