Dostupni linkovi

Belgijski sud suspendovao odluku vlada o zatvaranju kulturnih objekata


Protesti u Briselu zbog mjere vlade o zatvaranju pozorišnih i kocertnih dvorana, 26. decembar 2021.
Protesti u Briselu zbog mjere vlade o zatvaranju pozorišnih i kocertnih dvorana, 26. decembar 2021.

Belgijski sud obustavio je 28. decembra zatvaranje kulturnih objekata, uključujući pozorišta, što je mjera najavljena prošle sedmice kako bi se zaustavilo širenje varijante omikron korona virusa.

Odluka, koja neće odmah dovesti do ponovnog otvaranja bioskopskih sala, donesena je nakon protesta teško pogođenog kulturnog sektora u zemlji uz iznošenje razloga da su nepravedno izdvojeni mjerom.

U presudi najvišeg belgijskog upravnog suda navodi se da vlasti nisu pokazale "na koji način su prostori za zabavu posebno opasna mjesta za zdravlje ljudi... u smislu da bi širili korona virus, u mjeri u kojoj je to potrebno da se ovakva mjesta zatvore".

Premijer Alexander De Croo najavio je ove mjere 22. decembra jer je Belgija zabilježila visok porast testova zaraženih omikron sojem.

"Trenutno detaljno analiziramo sudsku presudu", saopšteno je iz kancelarije De Crooa u utorak (28. decembar), obećavajući da će brzo uslijediti "sve potrebne konsultacije".

Sudska odluka nije podložna žalbi i iako ne daje bioskopima zeleno svjetlo za ponovno otvaranje, vrlo je moguće da je to samo pitanje vremena.

"Dakle, zatvaranje kazališta je ukinuto. Nema smisla čekati novu odluku o ponovnom otvaranju bioskopa", zaključila je Benedicte Linard, ministarka kulture Brisela i frankofonske regije Valonija.

Odluka o obustavi kulturnih aktivnosti došla je uprkos ukupnom padu zaraze COVID-19 od vrhunca na početku mjeseca decembra, dok se zemlja borila s četvrtim talasom koji je opteretio bolnice.

Policija u Briselu procjenjuje da je oko 5.000 ljudi u nedelju (26. decembar) izašlo na ulice protestirajući protiv zatvaranja kulturnih objekata.

Vlasti su optužene da su ciljale na sektor jer je barovima i restoranima bilo dopušteno da nastave s radom.

Odluka o poništavanju vladine uredbe o zatvaranju došla je nakon žalbe koju je uložio pozorišni producent u glavnom gradu.

Bioskopi i drugi prostori, uključujući kuglane i kockarnice, nisu uključeni, ali vlasti se suočavaju sa sličnim izazovima zbog kojih bi se narednih dana moglo ponovo otvoriti više lokacija.

Nekoliko istaknutih pozorišta i bioskopa donijelo je odluku da ostane otvoreno uprkos mjeri vlade.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG