Dostupni linkovi

Kult pite i bureka u Crnoj Gori


Ilustracija
Ilustracija
I u Crnoj Gori je burek imao i dan danas ima posebno mjesto u ishrani. Burek i jogurt ujutro, dok se prelistava dnevna štampa bio je i ostao način da većina Crnogoraca započne radni dan. Najpoznatija pita na Balkanu sa mesom, sirom ili zeljem polako se prilagođava vremenu pa je danas u najpoznatijim buregdžinicama u Podgorici moguće dobiti i pica burek, burek sa nutelom, višnjama ili jabukama.

"Dobro jutro, za doručak preporučujemo burek!", "Sve su pite pite, samo je burek sa mesom", neki su komentara i pošalica crnogorskih ljubitelja najpoznatije pite na Balkanu.

Njegovo veličanstvo burek, ili pita sa mesom, sirom, zeljem, čuvena krompiruša. Toliko varijacija na istu temu, toliko verzija jednog te istog proizvoda na kojem su odrastale i odrastaju cijele generacije u Crnoj Gori.

Na pitanje gdje je najbolji burek u Podgorici, sugrađani kažu:

"Kod Feta naravno! Niko ne zna u čemu je tajna osim Feta, to je recept koji se ljubomorno čuva (smijeh)".

Dok jedni kažu da je burek u Podgorici najbolji kod Feta sa Zabjela drugi, stari i mladi tvrde da je najbolji kod ŠT Hamze čiji su vlasnici poslatičarnicu i buregdžinicu, taj poznati podgorički oriđinal otvorili još davne 1953.

Jedna naša sugrađanka otkriva nam zašto je burek baš kod njih najbolji:

"Pod broj jedan to je ukus. Pod broj dva, sada sve nešto izmišljaju – te pica burek, te ovo te ono. Zna se što je burek. Burek je sa mesom, burek je sa sirom i to je to. Znači, ovdje se drže tradicije i ukusa i kvaliteta".

Kaže da su gotovo svi članovi njene porodice godinama i decenijama redovne mušterije.

"I otac i majka, čak i moj suprug i ja smo redovne mušterije".

U čemu je tajna, majstori bureka Vam sigurno neće tako lako otkriti, ali onima koji uživaju u mirisu i ukusa omiljene pite to kao da nije ni važno.

Ipak, naši susjedi iz Bosne i Hercegovine su majstori pa su u okviru lanca Sarajka koji posluje u Podgorici još od 2002. godine gotovo prepisali njihov recept uz, kako kaže vlasnik Miroslav Šukić, jednu neznatnu razliku.

"Recimo u Bosni burek sa mesom prave sa živim mesom koje ide u tu koru, odnosno jufku, a kod nas je meso dinstano, prvo se proprži pa se onda stavlja u jufku. Prosto, narod je ovdje navikao na tako pripremljeno meso i prosto mu više taj ukus odgovara".

RSE: Može li se govoriti o svojevrsnom kultu pite ili bureka u Crnoj Gori?

"Može jer narod, građani ovdje vole burek, vole sve vrste pita nebitno da li je to naš proizvod, da li su to ovi klasični bureci tipa potkovice, bureci koji se siječu na četvrtine. Narod definitivno ima taj kult i narod definitivno voli burek".

Ipak da je vrijeme promijenilo i burek pokazuje i meni kod čuvenog Feta gdje sve pršti od novotarija. Osim klasičnog bureka sa mesom ili sirom, ili zeljem tu su i neke neočekivane varijante bureka, koji osim u kompletu ili na parče možete dobiti i na zalogaj.

"Iamo u ponudi neke naše specijalitete. Nekad si ujutro prelistavao novine i jeo burek i litar jogurta. Danas ima mnogo varijanti burek kod nas kao što su pica bureci, bureci od tri vrste sira gdje dominira domaći sir. Što se tiče slatkih tu su veoma popularni burek sa nutelom koji odlično ide, zatim sa višnjom i jabukama".
XS
SM
MD
LG