Dostupni linkovi

Kuda ide HDZ 1990?


Press-konferencija HDZ-a 1990. u Mostaru, 9. januar 2016.
Press-konferencija HDZ-a 1990. u Mostaru, 9. januar 2016.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) 1990. dobila je u subotu novo rukovodstvo. Nakon što je pred kraj prošle godine predsjednik HDZ-a 1990., Martin Raguž podnio ostavku, pravdajući to zdravstvenim razlozima, Središnji odbor stranke je na vanrednom zasjedanju u Mostaru izabrao privremeno čelništvo do stranačkog sabora.

Tako je Ilija Cvitanović, dosadašnji generalni sekretar, novi v.d. predsjednik HDZ-a 1990. Novi generalni sekretar stranke je Ivica Gašpar, inače visoko rangirani član HDZ-a 1990. iz Zapadne Hercegovine.

Na press-konferenciji nakon zasjedanja Središnjeg, predsjednik Središnjeg odbora Nediljko Rimac, v.d. predsjednik Ilija Cvitanović i novi generalni sekretar, Ivica Gašpar, odbacili su napise u medijima o tome kako bolest nije glavni razlog ostavke Martina Raguža.

Nediljko Rimac je naglasio da je vanredna sjednica Središnjeg odbora i održana jer se dosadašnji predsjednik stranke Martin Raguž nalazi na liječenju u Zagrebu, čije zdravstveno stanje ne omogućava obavljanje dužnosti predsjednika.

Martin Raguž
Martin Raguž

On je naveo da se Raguž nalazio na liječenju u Fojnici, međutim dodatnim pregledima utvrđeno je da terapija nije dala rezultate, te da je potreban operativni zahvat.

"S obzirom na to da se radi o vratnoj kičmi, kod koje operativni zahvati sa sobom nose određene rizike, jednostavno njegova borba u ovom trenutku oko zdravstvenog stanja ne dozvoljava mu dodatne još napore oko vođenja stranke", rekao je Rimac.

On je istakao i da Statut HDZ-a 1990. predviđa imenovanje v.d. predsjednika do novog izbornog Sabora koji će najvjerovatnije biti održan u maju u Mostaru.

Odbačene su i tvrdnje u javnosti o tome da je Raguž ostavku podnio zbog navodnih pritisaka iz Zapadne Hercegovine. Tako je v.d. predsjednik HDZ-a 1990., Ilija Cvitanović potvrdio da odbor HDZ-a 1990. u Zapadnoj Hercegovini jeste raspravljao o situaciji u stranci, o nekim donesenim odlukama i potpuno legitimno donio zaključke, ali da to nije razlog ostavke Raguža.

Podsjećanja radi, u javnosti je bilo navoda da je Raguž dobijao pritiske i kritike iz Zapadne Hercegovine, jer navodno politika koju je provodio na čelu stranke nije bila dovoljno nacionalna.

Ilija Cvitanović
Ilija Cvitanović

Ilija Cvitanović je na press-konferenciji poručio da je HDZ 1990. hrvatska demokršćanska stranka, koja će se zalagati za osnovni princip opšte pravednosti za sve građane BiH. Takođe je odbacio tvrdnje da je pod Raguževim vodstvom stranka sa desnog centra skrenula ulijevo.

"Ne mogu prihvatiti da je bilo 'vrludanja' ", rekao je uz ostalo Cvitanović, nazvavši takva razmišljanja špekulacijama.

Cvitanović je govorio i o budućem odnosu HDZ-a 1990. prema Hrvatskom narodnom saboru (HNS). HDZ 1990 je jedan od stubova HNS-a, istakao je v.d. predsjednik HDZ-a 1990.

"Ne odričemo se. Nismo zadovoljni stanjem. Imali smo prijedloge. Nastavljamo se boriti za potpuno ravnopravan odnos unutar HNS-a", rekao je Cvitanović, dodajući da u tom pravcu neće biti značajnih promjena u vođenju politike.

Kada je riječ o odnosu prema BiH, čelnici HDZ-a 1990. najavljuju da će se zalagati u potpunosti za ustavne promjene i jednakopravnost svih naroda i građana, prvenstveno misleći na hrvatski narod. Spremiće do stranačkog Sabora spreman prijedlog uređenja države.

Čelnici HDZ-a 1990. su još kazali i da dosadašnji čelnik Martin Raguž ostaje član Predsjedništva stranke, jer je po funkciji delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, te ostaje član stranke u punom kapacitetu, koliko mu to zdravlje bude dozvoljavalo.

XS
SM
MD
LG