Dostupni linkovi

Kuće za novi život


Porodica Đorđevič ispred svoje nove kuće izgrađene zahvaljujući pomoći EU, Kragujevac, 26. septembar 2011.
Uz pomoć donatora iz Evropske unije u Srbiji su do sada izgrađeni stanovi za 1300 izbegličkih porodica koje su duže od jedne decenije živele u izbegličkim kampovima.

Međutim u 47 preostalih izbegličkih kampova još uvek živi 3700 korisnika.

U Kragujevcu u kome je, uz pomoć donatora, do sada stambeno zbrinuto više od 230 izbegličkih porodica, na rešavanje stambenog problema čeka još oko 100 porodica koje žive u kolektivnim centrima Bresnica i Trmbas.

Još tri porodice dobile su ključeve montažnih kuća izgrađenih u okviru projekta podrške izbeglim i interno raseljenim licima u Srbiji koji finansira nemačka nevladina organizacija HELP u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice, UNHCR i gradom Kragujevcom.
Porodica Ibrahimović ispred svoje nove kuće podignute zahvaljujući pomoći EU, Kragujevac, 26. septembar 2011.
Boban Ibrahimović iz Prištine proveo je sa porodicom u Izbegličkom kampu Bresnica u Kragujevcu čitavih 12 godina.

Sa balkona nove kuće protekli izbeglički dani mu ne izgledaju ništa bolje, ali mu se budućnost čini lepšom, jer je pre kuće dobio i posao u jednoj kragujevačkoj firmi.

"Kuća ima 47 kvadratnih metara i za moju porodicu je super. Živim sa suprugom i dva sina. Ja sam oduševljen, supruga takođe. Deca će sada imati svoju sobu, a u kolektivnom centru smo živeli svi u jednoj sobi. Život je bio težak, ali smo bar imali krov nad glavom i nismo bili na ulici, mada je bilo teško živeti i zbog dece i zbog nas", kaže Ibrahimović.

Porodica Đorđević iz Orahovca provela je u istoma izbegličkom kampu deset godina u jednoj prostoriji od 12 metara kvadratnih. Zbog toga Mariji Đorđević život u novoj kući još uvek izgleda kao lep san.

"Ovo je san koji nam se ostvario posle mnogo godina. O ovome smo sanjali svih ovih godina provedenih u kolektivnom smeštaju. Ovde nam je sve lepo. Nov početak, novi život, da nam i dete ima svoju sobu. Imamo svoje kupatilo, a u centru smo godinama koristili zajedničko kupatilo", kaže ona.

I njen suprug Aleksandar se nerado seća vreme provedenog u izbegličkom kampu i svakodnevnih nevolja koje nosi život u kolektivnim centrima.

Kaže da su konačno izašli iz tog pakla i sada mogu da se nadaju srećnijim danima.

"Živeli smo 10 godina u izbegličkom centu u 12 kvadratnih metara. Sada smo dobili kuću koja nam znači šansu za novi početak i novi život. U Kragujevcu mi se rodio sin i sada ćemo u novoj kući živeti nas troje", kaže ona.

Jokan Nedeljković je sa Kosova 1999. godine došao sam u Kragujevac gde je u skoro nemogućim uslovima započeo novi život.

"Nakon dolaska sa Kosova u Srbiji sam stekao porodicu. Oženio sam se u Kragujevcu i dobio dve ćerke. Živeli smo veoma teško u izbegličkom centru čitavih 12 godina sa dvoje male dece, koja su tamo zaradila salmonelu i mnoge očne bolesti", kaže Nedeljković.

Uz pomoć donatora iz Evropske unije u Srbiji su do sada izgrađeni stanovi za 1300 izbegličkih porodica koje su duže od jedne decenije živele u izbegličkim kampovima.
Slavica Saveljić, članica grdaskog veća, Kragujevac, 26. septembar 2011.

Slavica Saveljić članica Gradskog veća Kragujevca kaže da je uz pomoć donatora u tom gradu do sada stambeno zbrinuto više od 230 izbegličkih porodica, čime je učinjen prvi pravi korak na putu njihove integracije u lokalnu sredinu.

"U Kragujevcu je više od 170 porodica dobilo stanove, a pored toga još tridesetak porodica zbrinuto je otkupom seoskih domaćinstava, a još toliko ih je dobilo građevinski materijal za izgradnju sopstvenih kuća", kaže Saveljić.

Međutim, u Srbiji ima još 47 izbegličkih kampova sa 3700 korisnika, a u Kragujevcu na rešavanje stambenog problema čeka još oko 100 porodica koje
žive u kolektivnim centrima Bresnica i Trmbas.

Iz Komesarijata za izbeglice najavljuju da će izbegličkim porodicama koje žive u kolektivnom smeštaju biti ponuđeni novi stanovi i kuće, seoska domaćinstva ili građevinski materijal za isgradnju sopstvenih kuća, pre nego što izeglički centri budu zauvek zatvoreni.

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG