Dostupni linkovi

Kuća na bregu inspiracija za pisce iz regije


Kuća na bregu gde se nalaze pisci iz jugoistočne Evrope
Kuća na bregu gde se nalaze pisci iz jugoistočne Evrope
Sedam značajnih pisaca iz šest zemalja boravi već desetak dana u vojvođanskom mestu Mokrinu, u Kući na Ravnom Bregu. Domaćini su im pružili najbolje moguće uslove za rad i druženje. To je projekat izdavačke kuće Arhipelag i preduzeća Terra Panonica po ugledu na svetske projekte rezidencijalnog boravka umetnika.

Obaveza pisaca iz Hrvatske, BiH, Makedonije, Slovenije i Mađarske, pored rada na svojim rukopisima, jeste po jedna priča sa temom “Kuća na Ravnom bregu”, kao mestu “prisnosti, spokoja i mira koji nam u ovim vremenima svima nedostaje”, objašnjava za RSE Gojko Božović, urednik Arhipelaga.

“U prethodnom periodu, iz različitih razloga, te književne veze su bile osujećene, oštećene, pokidane, u mnogim slučajevima nisu ni postojale. Verujem da je Kuća na bregu, rezidencijalni boravak pisaca jugositočne Evrope, odličan model po kome će se u tom dijalogu uobličavati neke ideje, novi vidici koji su nam svima preko potrebni. Ono što je nama važno jeste da se iz godine u godinu povećava broj rukopisa koji nastaje u Mokrinu. Da iz tematskih priča i knjiga koje nastaju u Mokrinu za deset godina dobijemo biblioteku knjiga koje promišljaju važna pitanja svakodnevice društva, kulture, pa i politike”, pojasnio je Božović.

Hrvatski pisac Ante Tomić oseća se veoma dobro u seoskom ambijentu koji ga podseća na njegovo detinjstvo.

Pisanje pod krošnjom drveta
Pisanje pod krošnjom drveta
“Ja sam u dvorištu pod orahom, pišem roman. Ovde je jako fino za raditi. Seoski spokoj, veliko gazdinstvo sa štalama koje vonjaju iz susedstva... Kako sam sada u ozbiljnoj frci da što prije završim knjigu, vidio sam da je to divna prilika da se negdje povučem i pišem i zapanjio se gostoljubivošću ovih ljudi i spremnošću da nam ugode na svaki način“, priča Tomić.

Kaže da je to prilika i za međusobni razgovor o pisanju, o teškoćama, o problemima sa lijenošću ...”Sve u svemu mali raj”.

Iznad vrta u kome se nalazio Ante Tomić u trenutku kada smo sa njim razgovarali, na terasi Kuće u Mokrinu svoj roman piše sarajevski pisac Muharem Bazdulj koji nam kaže da mu je trebalo malo vremena da se navikne na neuobičajeni ambijent u kome se nalazi za razliku od gradske vreve.

“Ja sam se prvih dana šalio da to liči na Big Brother kuću, na rijaliti šou, šalili smo se tražeći kamere koje sve ovo snimaju... Na neki način je neobično nalaziti se u nekom malom mjestu. Sa druge strane, to je nakon nekog vremena rezultiralo onim zbog čega sam ja i došao - uspeo sam da uđem u rutinu u kojoj imam vremena da pišem i čitam i da mi stvari okolo ne otimaju pažnju. Taj moj rukopis je u početnoj fazi, teško mi je nešto više reći. To će biti neka vrsta romana“, rekao je Bazdulj.

Uz Bazdulja i Tomića, u Kući na Bregu su i još jedan pisac iz BiH Nenad Veličković, Dušan Čater iz Slovenije, mađarski autor Đerđ Serbhorvat i makedonski Aleksandar Prokopiev. U ulozi domaćina je dobitnica Evropske nagrade za književnost Jelena Lengold.
XS
SM
MD
LG