Dostupni linkovi

Sjedinjene Države ukinule niz restrikcija prema Kubi


Kubanska zastava na zgradi u Havani
Kubanska zastava na zgradi u Havani

Američki State Department objavio je 16. maja ukidanje niza restrikcija vezanih za Kubu, koje se odnose na imigracione procedure, prenos novca i vazdušne veze.

Administracija predsjednika Joea Bidena ponovo će uspostaviti program poslije više godina prekida, kojim su olakšane imigracione procedure za članove iste porodice, ukinuti limite koji su do sada ograničavali prenos novca ka Kubi, povećati broj letova između SAD-a i Kube, kao i broj destinacija na Kubi pored Havane.

Ova objava je rezultat revizije američke politike prema komunističkom režimu koju je pokrenuo Biden.

Kada je riječ o transferu novca, SAD će ukinuti limit od 1.000 dolara tromjesečno po pojedincu, koliko je do sada bilo dozvoljeno slati na Kubu, i bit će dozvoljeno slanje novca van porodičnog okvira.

Maksimum od 1.000 dolara uveo je bivši američki predsjednik Donald Trump, koji je preduzeo niz mjera protiv Kube tokom svog mandata.

State Department je ipak precizirao da taj finansijski protok ne treba da "obogati" osobe ili entitete koji krše ljudska prava.

Pored odobravanja povećanog broja letova za Kubu, Bidenova administracija će takođe odobriti neka grupna putovanja koja su za sada zabranjena.

Finansijske sankcije koje su uvedene kubanskim pojedincima ili entitetima ipak ostaju na snazi, navela je američka administracija.

Najavljene mjere su "praktične odluke namijenjene da odgovore humanitarnoj situaciji" na Kubi i da "razviju ekonomske mogućnosti" za Kubance, rekao je visoki zvaničnik američke administracije.

Biden pokušava da nađe osjetljivu ravnotežu između svoje želje da "podrži kubanski narod" i da ohrabri njegova demokratska stremljenja sa jedne strane, a sa druge da pokaže čvrstinu prema komunističkom režimu, navodi AFP.

Pitanje odnosa sa Kubom je politički važno u SAD-u gdje se nalazi velika zajednica imigranata kubanskog porijekla.

XS
SM
MD
LG