Dostupni linkovi

U eksploziji u hotelu u Havani devet mrtvih i 40 povrijeđenih


Mjesto nesreće, Havana, 6. maj 2022.
Mjesto nesreće, Havana, 6. maj 2022.

Snažna eksplozija koja je navodno izazvana curenjem prirodnog plina 6. maja, usmrtila je devet ljudi, a najmanje 40 povrijedila kada je uništila vanjske zidove poznatog hotela u centru kubanske prijestolnice Havane.

Nijedan turista nije boravio u hotelu Saratoga sa 96 soba jer je u fazi renoviranja, rekao je guverner Havane Reinaldo Garcaa Zapata za novine Granma.

"To nije bila bomba ili napad. To je tragična nesreća", rekao je u tweetu predsjednik Miguel Diaz-Canel, koji je posjetio mjesto nesreće.

Kubanski ministar zdravstva Jose Angel Portal izjavio je za AP da su bolnice primile oko 40 povrijeđenih, te je procijenio da bi broj nastradalih mogao biti veći, dok spasioci tragaju za preživjelima ispod ruševina građevine iz 19. vijeka u staroj Havani.

List Granma je izvijestio da su lokalni zvaničnici rekli da je 13 osoba nestalo. Osnovna škola pored hotela je evakuisana, a lokalni mediji navode da među povrijeđenima nema djece.

Policija je ogradila područje hotela, koji se nalazi oko 100 metara od zgrade kubanskog Kapitola. U hotelu često odsjedaju javne ličnosti.

Fasada hotela Saratoga, koji ima pet zvjezdica i 96 soba, dva restorana i bazen na krovu, velikim dijelom je oštećena silinom eksplozije koja se dogodila u 11.00 po lokalnom vremenu (17.00 po srednjoevropskom vremenu).

XS
SM
MD
LG