Dostupni linkovi

KS: Ministar podnio ostavku, prosvjetari štrajkovali


Protest prosvjetnih radnika u Sarajevu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:14 0:00

Protest prosvjetnih radnika u Sarajevu

Ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Damir Marjanović podnio je neopozivu ostavku. Marjanović kaže kako ostavku podnosi iz moralnih razloga, jer nije uspio ubijediti prosvjetne radnike da nastave pregovore sa Vladom KS, te odustanu od štrajka upozorenja, kojem je u utorak u Sarajevu prisustvovalo oko 4000 prosvjetnih radnika.

Ministar Marjanović ističe kako protest prosvjetnih radnika nije ispravan potez Sindikata, jer su još uvijek postojale šanse za nastavak pregovora.

Damir Marjanović
Damir Marjanović
“Ja nisam uspio da ubijedim svoje kolege da nastavimo dalje razgovarati, a sa druge strane nisam uspio ubijediti kolege iz kantonalne Vlade da private ono što smo mi preliminarno usaglasili”, objasnio je Marjanović.

Međutim, to nije bio jedan od zahtjeva radnika. Radnici navode kako ih je Vlada natjerala da na ulici rješavaju svoje probleme, a ne ministar Marjanović, koji je jedini ministar do sada koji je razgovarao sa predstavnicima prosvjetnih radnika.

„Neka ostavku podnese premijer KS, ministar finansija i svi ministri u Vladi. Ne može ovo ovako više. Dvadeset godina prave dubiozu, a onaj koji nas podržava, oni mu sada daju da podnese ostavku. Ne tražimo ostavku, odgovornost hoćemo!“ kaže predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS Saudin Sivro.

Oko četiri hiljade radnika osnovnog i srednjeg obrazovanja, uz podršku uposlenika JKP Gras, te pripadnika MUP-a KS održali su dvosatni štrajk upozorenja zbog nepoštivanja kolektivnog ugovora i neredovne isplate plata te razlike u platama.

Prema sporazumu koji su sindikati postigli sa Vladom Kantona Sarajevo, prosvjetnim radnicima trebale su biti isplaćene razlike plata za prva tri mjeseca prošle godine uz obračun plate za mart 2013. Međutim, ta razlika im nije uplaćena ni u maju, a plate za april 2013. godine još uvijek nisu isplaćene.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Direktan link

Protest prosvjetnih radnika podržali su radnici JKP „Gras“, te pripadnici MUP-a KS.

Pored njih, podršku prosvjetnim radnicima pružio je Kantonalni odbor Saveza samostalnih sindikata i Sindikat trgovine KS, a ispred Vječne vatre im se pridružilo i nekoliko sarajevskih glumaca.

XS
SM
MD
LG