Dostupni linkovi

Krstić oslobođen optužbe za nepoštivanje suda


Radislav Krstić pred sudom u Hagu, 18. srpanj 2013.
Radislav Krstić pred sudom u Hagu, 18. srpanj 2013.
Haški sud oslobodio je bivšeg generala Vojske Republike Srpske Radislava Krstića od optužbi za nepoštivanje suda, odnosno odbijanja da svjedoči o srebreničkim događajima na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Krstić se pravdao da ne želi svjedočiti zbog zdravstvenih problema, odnosno da bi mu to dodatno otežalo psihičko stanje i nesanicu, a sud se uvjerio da je to razumna isprika za odbijanje obvezujućeg sudskog naloga - subpoene. Ovo je Krstiću druga haška presuda budući da trenutno izdržava kaznu od 35 godina zatvora zbog sudjelovanja i pomaganja u srebreničkom genocidu.

Krstić, bivši zapovjednik Drinskog korpusa VRS-a, formacije koja je sudjelovala u pogubljenjima, prema optužnici, preko 7000 bošnjačkih muškaraca i dječaka – odlučio se na haški pritvor umjesto na haško svjedočenje. No nakon jednodnevnog suđenja potkraj svibnja ove godine i iskaza psihijatrijskog vještaka – sudsko vijeće se uvjerilo da pati od post traumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

„Vijeće je također uzelo u obzir, da iskaz eksperta obrane, gospođe Ane Najman, u materijalno važnim elementima podržava druge dokaze medicinskog karaktera pred Vijećem. Vijeće je dalje uzelo u obzir da svjedočenje eksperta pokazuje – da se duševno stanje optuženog pogoršalo, od kad je dobio subpoenu da svjedoči u predmetu Karadžić“, pročitao je obrazloženje oslobađajuće presude predsjedavajući sudac Melville Baird.

Za nepoštivanje suda Krstiću je prijetila kazna zatvora do 7 godina i / ili novčana do 100.000 eura. No svjedoci koji su do sada odbijali svjedočiti bez valjanog opravdanja kažnjavani su s par mjeseci zatvora, što su većinom već izdržali u haškom pritvoru, očekujući presudu. Za Krstića je pak utvrđeno drugačije.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:48 0:00
Direktan link

Nakon oslobađajuće presude Krstić će se vratiti u zatvor gdje izdržava kaznu za učešće i podržavanje genocida.

(VIDEO: Presuda Krstiću za nepoštivanje suda)
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG