Dostupni linkovi

Počeo proces protiv Dodika u Foči


Zdravko Krsmanović
Zdravko Krsmanović
Nakon što je prije nekoliko mjeseci Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu protiv premijera RS Milorada Dodika zbog zloupotreba pri izgrdanji zgrade Vlade RS, premijer se našao na sudu i zbog ličnih uvreda. Tužio ga je predsjednik opštine Foča Zdravko Krsmanović, i to lično i kao pojedinac.

Pred Osnovnim sudom u Foči danas je počeo proces protiv premijera RS Milorada Dodika kojeg je zbog ličnih uvreda tužio načelnik te opštine Zdravko Krsmanović. Ličnom tužbom Krsmanović je Dodika kao pojedinca tužio za govor mržnje i nanošenje duševne boli, za teške optužbe izgovorene na predizbornom skupu SNSD-a za lokalne izbore u Foči prošle godine. Načelnik Krsmanović za naš program kaže:

“Nazivan sam najpogrdnijim imenima, da sarađujem sa reisom Cerićem, da sam izdajnik, sa stranim ambasadama, da sam špijun, maltene sve najgore uvrede. I da se to ne bi više nikada ponovilo bilo kome, ja sam podnio tu tužbu prije godinu dana i ona sad dolazi na ročište jer su stalno odbijani pozivi - maltene da Milorad Dodik ima nepoznatu adresu. Ja očekujem da će sud i institucije pravosuđa raditi svoj posao i da će stići sigurno kazna. Ta kazna je planirana i predložena da bude 5.000 maraka za nanošenje duševne boli i za govor mržnje, a sav prihod ja sam namijenio, tako je navedeno i u tužbi, djeci sa posebnim potrebama u Foči.“

Poziv za sud i suđenje premijeru Dodiku nakon godinu dana je ipak uručen, a njegov advokat Goran Bubić pojavio se pred sudom. Tvrdi kako je tužba neosnovana jer je premijer samo kritikovao Krsmanovićeve političke stavove bez ličnih uvreda:

„Jer je premijer u toku predizborne kampanje kritikovao političku platformu gospodina Krsmanovića. Znači gospodin Krsmanović se u više intervjua zalagao za promjenu ustavne strukture u pravcu jačanja države, a slabljenje pozicije entiteta - i to je premijer kritikovao tokom kampanje svoje stranke. Smatram da je to dozvoljeno, da bi bilo kakva dosuda naknade štete protiv premijera ustvari kršila član 10. Evropske konvencije koji jamči slobodu izražavanja.“

Nakon današnjeg pripremnog ročista slijedi glavna rasprava, a do kraja godine, kako procjenjuje Bubić, mogla bi se očekivati presuda.

Pogledajte Intervju sa Zdravkom Krsmanovićem:



Gerila marketing


Bez obzira na ishod ovog slučaja, premijer RS uskoro će se suočiti sa novim tužbama zbog ishitrenih i neodgovornih izjava u javnosti, a koje su protiv njega najavili lideri Tuzle, te Gradsko vijeće Sarajeva. Brojni su i drugi slučajevi gdje se Milorad Dodik ličnim uvredama i uličnim jezikom obračunavao sa svojim političkim neistomišljenicima u skupštinskim klupama i televizijskim emisijama. Tako su neki bili „glupi zbog veličine glave“ ili „nisu znali o čemu pričaju jer nose naočale“ itd.

Premijerovu nervozu i bijes, nažalost, najčešće na svojoj koži osjete novinari. Među njima je i Mišo Vidović, dopisnik FTV iz Banje Luke kojem je premijer Dodik pred TV kamerama poželio da umre:

„Kad si ti lagao svo vrijeme, tvoja Federalna televizija, ja sam to najavljivao svima, napravio sam baš zato da nervira vas iz Federacije, vas, gospodine Vidoviću, tebe lično, da te stvarno nervira. Volio bih da dobiješ pritisak, da ti otkaže srce i sve ostalo zato što smo napravili ovu zgradu. Što se tiče Federalne televezije, nek se j....“

Mišo Vidović:

„Stvarno nisam očekivao da tako nešto kaže u mikrofon i u kameru, a svjestan je bio toga da će to biti objavljeno. Činjenica je jedna da ukoliko neko hoće da se ozbiljno bavi politikom, mora imati neku dozu etike i kulture, pa i kućnog vaspitanja. Očigledno da kod premijera RS nema ni etike, nema ni kućnog vaspitanja. U posljednje vrijeme je bilo vrlo ružnih izjava upućenih ne samo prema novinarima nego i predstavnicima političkog žuivota u RS.“

Na pitanje da li mu se Milorad Dodik ili neko iz kabineta u njegovo ime ikada izvinio, Vidović kaže:

„Ne, nikad zvanično mi se niko nije izvinio za te riječi koje mi je izgovorio premijer.“


Ovakvim drskim i arogantnim ophođenjem i ponašanjem Milorad Dodik postao je drugačiji od svih ostalih aktera političke scene u BiH. Iako su se u posljednje vrijeme i pojedini političari iz Federacije BiH prema novinarima počeli ponašati slično, kao npr. federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda, Dodik je ipak bh. prvak u onome što stručnjaci zovu gerila marketing.

Profesor banjalučkog Univerziteta, sociolog Ivan Šijaković pojašnjava:

„Uvijek praviti u svom govoru, u svom nastupu ekscese kako bi na taj način ili plašio protivnike, ili obeshrabrivao, ili koristio te elemente neke vrste političkog mangupluka, prikazao se kao nekakav urbani, u ovom slučaju više ruralni đilkoš koji svima, kako kažu, odmah skreše u brk. Ta vrsta govora ujedno je i neobavezujuća jer ona uglavnom ide na atrakcije. I taj dio je karakterističan - dijeljenja ličnih uvreda - tako da u tom svom jeziku želi još i dalje otići. To je taj stepen drskosti, bezobzirnosti, dakle zloupotrebljavanje političke slobode.“

Bez obzira kako će se sudski proces sa početka priče završiti, načelnik opštine Foča Zdravko Krsmanović kaže da od ove tužbe neće odustati kako se to nikada i nikome ne bi ponovilo, a političari i zvaničnici moraju preuzeti odgovornost za javno izgovorenu riječ.
XS
SM
MD
LG