Dostupni linkovi

Krsmanović: Politika i primitivizam uništili institucije kulture


Zemaljski muzej BiH
Zemaljski muzej BiH

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović komentariše zbog čega su institucije kulture u BiH ponovo na ivici propasti, što je bila naša tema na "Zašto".

  • Ima novca, ali nema svijesti

Po mom mišljenju, dva su temeljna razloga. Prvi razlog, barem za ovih sedam institucija kojima nije riješen status jeste političke prirode i on neće biti riješen sve dok ne budu riješeni politički potezi koji se zovu Ustav BiH, Izborni zakon BiH, presuda Sejdić-Finci, izbori u Mostaru, dakle to je rang tog problema. Kada ove stvari budu riješene, tada će biti riješen i status naših sedam institucija.

Drugi problem što se tiče institucija kulture i kulture uopšte jeste, to sada moramo direktno i otvoreno reći, neobrazovanost i primitivizam onih koji odlučuju o našim sudbinama. Ja ne mogu nikako drugačije nazvati činjenicu nego tako da je naprimjer u Vijeću ministara BiH svega 1,5 miliona konvertibilnih marak odvojeno za sve institucije kulture u BiH. Uduplati taj fond ili ga četverostrukim napraviti je zapravo bakšiš za budžet Vijeća ministara BiH. Uopšte se ne radi o tome da nema novca, nego se radi o tome da nema znanja, da nema svijesti šta kultura za jedno društvo znači.

  • Nema države, pa ni rješenja

U ovoj konstalaciji političkih odnosa, sa ovako podijeljenom državom, sa ovakvim Ustavom, nemoguće je naći rješenje za institucije kojima bi osnovač trebala biti država BiH.

Mi nažalost u ustavnoj strukturi nemamo nešto što se zove država BiH, nemamo državnu vladu, nemamo ministarstvo kulture i u toj konstalaciji odnosa, naročito onih političkih, koji uporno rade na disoluciji BiH, ne možete očekivati da se riješi status institucija kulture koje treba da predstavljaju sintezu i integraciju države BiH.

Dakle, problem je politički i kada on bude riješen biće i ovo.

  • Mjera novca za preživljavanje

Mi i dalje moramo na ovaj način funkcionisati, i jedino se radi o tome da se poboljša kako-tako svijest onih koji odlučuju o budžetima u ovoj državi, da se budžeti za kulturu, a tu još mislim na obrazovanje, nauku, sport, da se uvećaju barem tri ili četiri puta.

To bi bila neka mjera novca dovoljna za preživljavanje. Ako toga ne bude, onda idemo u odumiranje jedne po jedne institucije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG